28 Март 2024, 13:35 Днес (7) | Вчера (12)

Вижте какви са ограниченията за пътуване в Европа

27 Май 2020 10:46 СБА по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 27 май 2020, 10:17

Възстановяването на европейския туристически сектор е поетапно, а ограниченията за пътуване няма да се случат едновременно

Европа предприема стъпки за разхлабване на мерките за превенция и справяне с Covid-19, а с настъпването на летния сезон много от нас вероятно обмислят почивка или екскурзия в чужбина. Но заплахата от новия коронавирус в Европа не е отминалa. Световната здравна организация отчита над 5 млн. заразени и повече от 300 хил. починали вследствие на новопоявилото се вирусно заболяване. Световната пандемия не е отменена – 216 страни и територии имат регистрирани заболели. Нещо повече – Старият континент се нарежда на второ място по брой на установени случаи на Ковид-19 – около 2 млн. Ако въпреки това ще поемете на път трябва да знаете в кои страни би било възможно да влезете. Възстановяването на европейския туристически сектор е поетапно. Ограниченията за пътуване няма да се случат едновременно, а клъстърно, т. е. в групирани съседни страни е възможно преминаването на границите, но те остават затворени за граждани от държавите извън клъстъра. Очакванията и надеждите са, че клъстърите ще нарастват и ограниченията ще отпаднат. Според Националния статистически институт през 2019 г. европейските страни са били изборът на най-много българи за пътувания в чужбина с цел почивка и екскурзия. Използвайки официалните статистически данни експертите на СБА изготвиха списък с някои от най-предпочитаните туристически дестинации през 2019 г.

Гърция
Южната ни съседка се готви да отвори границата от 1 юни. Благодарение на споразумение между правителствата на България, Гърция и Сърбия преминаването през границите ще бъде облекчено и няма да се налага 14-дневна карантина. Ще се изисква декларация, попълнена от пътуващите. Към този клъстър се очаква да се присъедини и Румъния. От началото на май в страната на Омир започна поетапно отваряне на хотели, курорти, ресторанти и кафенета. Все още в Гърция са забранени далечни пътувания, а маските са задължителни, но в страната има желание летният туристически сезон да се случи.

Турция
Усилията на турските власти са по формирането на зони без коронавирус, а туристите да бъдат допускани в тях след представянето на медицински документ, че не са заразени с Covid-19. Ако успеят, почивките в южната ни съседка биха били възможни през средата и края на лятото.

Австрия
Алпийската страна е сред първите предприели стъпки към отварянето на ресторанти (от 15 май), хотели (от 29 май) и границата си с Германия. Пълното отваряне към северната ѝ съседка е планирано за 15 юни. Канцлерът Себастиан Курц се надява подобен модел да се случи и за границата с Чехия. А до средата на следващия месец е възможно и туристите от други страни да имат възможността да посетят страната на Моцарт особено такива, в които има малко случаи на коронавирус, като България. Въпреки отварянето на границата обаче пристигащите в страната трябва да прекарат 14-дневна карантина. За да я избегнат може да платят 190 евро за тест, който да докаже, че не са носители на Covid-19.

Белгия
Белгия, която е сред страните основатели на Европейския съюз, а столицата ѝ Брюксел е дом на най-важните институции на блока, ще спазва приетия план от двадесет и седемте – забрана за пътуване на чуждестранни туристи до 15 юни. Към този момент всички останали пътници трябва да се самоизолират за две седмици. Много бизнеси и магазини вече са отворени в страната, спазвайки социално дистанциране, но туристическите обекти, кафенета, ресторанти, музеи, галерии и културни институции остават затворени до 8 юни.

Германия
От 15 юни ще бъдат вдигнати ограниченията за пътуване с всички съседи на Германия. Разхлабването на мерките обаче ще зависи от здравната ситуация във всяка съседка на водещата европейска икономика. Въпреки постепенното отваряне на хотели, ресторанти, барове, музеи, търговски центрове и други бизнеси, задължителна двуседмична карантина се налага на всички пристигащи от чужбина. Изключения не са правят дори и за германци или постоянно пребиваващи в страната. Берлин допуска преминаването на европейци, които трябва да достигнат до дома си в друга страна, ако няма алтернативен маршрут, но онези, които нямат належаща причина да пътуват може да получат отказ.
Общоевропейско решение е възможно да отвори границите между България и Германия. Според информация на сайта на Министерството на външните работи на Р. България, министър Екатерина Захариева е провела видео конферентен разговор с първите дипломати на още 10 страни по темата. Дистанционната среща е по инициатива на германския външен министър Хайко Маас. Според публикуваната информация министрите са приели обща декларация, в която призовават охлабването на мерките да стане координирано и поетапно по предварително съгласуван начин между страните-членки на ЕС, да се гарантира безопасното пътуване и завръщане на европейските граждани, което включва приемането на общоевропейски правила за здравна безопасност в транспорта.

Испания
Неясна е картината пред желаещите да отидат в Испания. От 11 май насам в страната отвориха хотели и кафенета с външни тераси на около 30% от капацитета си. Пътуванията в континенталната част на Испания вероятно ще стават все по-лесно, но посещенията на островните територии на страната вероятно ще бъдат затруднени. Балеарските острови, включващи Майорка и Ибиса, се надяват на туристи от Германия в началото на сезона, а на Канарските острови вероятно през късната есен.

Италия
Летните курорти по адриатическото крайбрежие се подготвят за завръщането на туристите. Първите туристи, които Италия се надява да привлече са от съседните Германия, Австрия и Швейцария и потенциално Северна Европа. Но европейците не трябва да планират почивката си в страната с форма на ботуш преди юли/август, когато се прогнозира възстановяване на международните полети. Но всичко зависи от развитието на ситуацията с Covid-19. Страната бе сред най-силното засегнатите в света от коронавирусната инфекция. Термо камери, дезинфектанти и социално дистанциране са част от мерките и по плажовете. От 3 юни италианците ще могат да пътуват от и към страната, както и от регион в регион. Кога българите ще могат да посетят забележителностите на Италия все още не е ясно, но сигналите са, че европейските граждани ще могат да отидат на екскурзия през това лято.

Обединено кралство
Островът остава под карантина с мъглива перспектива за отмяна на ограниченията. Малцина са пътуващите от или за Обединеното кралство, тъй като трябва да прекарат двуседмична карантина с пристигането си, което евентуално може да бъде отменено през юли.

Франция
Мерките в страната остават затегнати, а дори и вътрешният туризъм е затруднен, в следствие на забраната да не се пътува на повече от 100 км от дома. Ако ситуацията го позволява, хотели, ресторанти и заведения ще отворят след 2 юни. Според Париж, самите французи ще могат да планират почивката си за юли или август. Образуването на клъстър между Франция, Германия, Австрия и Швейцария се очаква да се случи до средата на идния месец, който ще позволи свободни пътувания. Към момента туристическите оператори не очакват посетители извън Европа, но по всяка вероятност границите ще бъдат отворени за българи през лятото.

От СБА съветват преди да предприемете пътуване до която и да е точка на света, да се запознаете подробно с правителствените изисквания на конкретната държава.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8017
GBP 2.4796 2.4887 2.2783
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив