29 Март 2024, 08:29 Днес (0) | Вчера (11)

Внос на шистов газ от САЩ може да помогне за енергийната диверсификация в Европа

21 Март 2014 17:58 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 21 март 2014, 18:01

Преди това американците ще трябва да изградят съответната инфраструктура

Германския канцлер Ангела Меркел заяви, че вносът на шистов газ от САЩ може да се окаже една от опциите за диверсификация на енергийните източници на европейските страни, но преди това американците ще трябва да изградят инфраструктура за износ на газта, съобщи БНР.

Много хора смятат, че това би могло да бъде една от компонентите, ако САЩ реши да изнася шистов газ, каза тя пред репортери, след като лидерите на Европейския съюз обсъдиха как да разнообразят енергийните източници и да намалят зависимостта от руския петрол и газ.

Президентът на Европейския консултативен съвет Херман Ван Ромпой каза, че лидерите от ЕС са обсъдили, как да намалят енергийната зависимост на Европа от Русия чрез по-ниско потребление и диверсификация на енергийните ресурси. Той също така посочи, че страните от ЕС ще покажат "енергийна солидарност" при положение, че някоя страна-членка има проблеми с нарушаване на необходимите енергийни доставки.

Ван Ромпой подчерта, че намаляването на енергийната зависимост от Русия е бил ключова тема на днешната Европейска среща на върха и обяви, че европейските лидери са поискали от Европейската комисия да представи план до юни за подобрение на енергийната сигурност на ЕС.

Британският премиер Дейвид Камерън също подчерта, че Европейският съюз трябва да намали използването на руски енергийни суровини и в частност да експлоатира големите залежи на шистов газ в Южна и Източна Европа.

Той също така отбеляза, че докато 25% до 30% от енергийното потребление на Европа идва от Русия, в същото време половината от приходите в Русия от природна газ идват от Европа. Поради това Русия се нуждае от Европа повече, отколкото Европа се нуждае от Русия, заяви Камерън.

На тоз етап Русия остава най-големия доставчик за Европа на петрол, природна газ и въглища, покривайки над 30% от европейски нужди за тези енергийни източници, но в замяна на това Москва получава приходи в размер на 250 млрд. долара на година.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив