07 Октомври 2024, 07:17 Днес (0) | Вчера (0)

Водят тайни преговори с властта за БТК

18 Декември 2003 в-к "Пари" по статията работи:
A+ A-

В Кос Holding още обмислят дали да подновят банковата си гаранция за участие в сделката

Премиерът Симеон Сакскобургготски се е срещнал неофициално с представители на Viva Ventures, които в момента са у нас.Срещата била поискана от Уилям Ейлуърд, определен за бъдещ изпълнителен директор на БТК след евентуално сключване на сделка за телекома. По време на разговорите премиерът не бил склонен да обсъжда самата сделка, а по-скоро да се информира за плановете на купувача, твърдят източниците ни. Според тях мълчанието на Симеон Сакскобургготски било показателно, че той не подкрепя сключването на сделка с Viva Ventures. Това потвърждава тезата, че не само лидерът на ДПС Ахмед Доган е спирачка за финализиране на процедурата. Според източници на вестника от Viva Ventures вече са завели иск във Вашингтонския арбитражен съд за 300 млн. EUR срещу държавата. Управляващите решили, че е по-добре да ги съдят, отколкото да подпишат с Viva Ventures. Не е вярно, че има заведен иск във Вашингтонския арбитраж, казаха от Viva.
Нов скандал се задава около телекома за разпределянето на дивидента за 2003 г., който се очаква да е над 100 млн. лв., казаха източниците на в. ПАРИ. С постановление на МС разпределянето на дивидента става поравно между БТК и държавата. Тъй като компанията е все още държавна, правителството държи да получи полагащия се дивидент, а не той да отиде у купувача. От Viva Ventures обаче са категорични, че повече преговори, включително и за дивидента няма да се водят и сделката трябва да се финализира при постигнатите вече параметри. Възможна спънка би представлявал и самият приватизационен договор. Според закона трябва да се подпише старият му вариант без подобрените параметри, за които вече има обещание от страна на Viva Ventures, че ще бъдат изпълнени. За да бъдат те включени официално като ангажимент, необходим е нов договор. Той трябва да мине отново за одобрение в Надзорния съвет на АП, но може да бъде атакуван от другия кандидат - Koc Holding-Turk Telekom, защото не му е дадена същата възможност.
От Viva Ventures отрекоха да е имало среща между техни представители и премиера и обясниха, че отговорните за сделката хора Джоана Джеймс и Кристиян Мрук не са в София. По неофициална информация премиерът не се е отметнал от старото си обещание към Ахмед Доган сделката да бъде сключена с Koc Holding-Turk Telekom въпреки юридическата невъзможност това да стане заради спечелените от Viva 13 дела. Вчера от турския консорциум заявиха за в. ПАРИ, че все още не са решили дали да подновят повторно банковата си гаранция, чийто срок изтича на 1 януари. Анализираме ситуацията, очакваме да има яснота до 1 януари - решение, свързано със сделката за БТК, казаха от Koc Holding.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 04 Октомври 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7717
GBP 2.4796 2.4887 2.3212
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив