23 Април 2024, 11:37 Днес (3) | Вчера (13)

Всяка шеста кола на трупчета

12 Юли 2016 09:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 12 юли 2016, 08:59

Най-много незастраховани са в столицата

Всяка шеста кола е на трупчета заради неплатена застраховка "Гражданска отговорност". От Комисията за финансов надзор (КФН) съобщиха за "Монитор", че към днешна дата 540 773 превозни средства, или близо 15% от общия брой регистрирани коли в страната, са незастраховани.

Най-голям процент на автомобилите без "Гражданска" има във Видин – 36,65%. В абсолютна стойност обаче броят на незастрахованите МПС е най-голям в София-град – 143 075.

Според последните промени в Кодекса за застраховането, които влязоха в сила от 1 януари тази година, всички превозни средства подлежат на дерегистрация при неплатена "Гражданска". Процедурата, предвидена в закона, е на собствениците на такива превозни средства първо да бъде изпратено напомнително писмо от Гаранционния фонд(ГФ), след което фондът подава към МВР данни за тези, които и след напомнителното писмо нямат сключена застраховка, обясняват от комисията.

До момента с прекратена регистрация са 17 958 автомобила.

Това са коли, за които в МВР има данни, че са били прехвърлени на нов собственик, който е чуждестранен гражданин или фирма и чиято регистрацията в КАТ не е променена след продажбата, нито имат сключена застраховка. От КФН допълват, че тези превозни средства най-вероятно се управляват извън територията на България и отговорност за изплащане на обезщетения за причинени от тях ПТП носи българският Гаранционен фонд поради това, че са с българска регистрация.

Още 202 автомобила пък предстои да бъдат дерегистрирани в най-скоро време. На 52 510 собственици са изпратени писма за сключване на застраховка. Уведомленията са изпратени, тъй като в базата данни на Гаранционния фонд няма информация някога да е имало сключена застраховка, т.е. системно са били в нарушение на закона.

ИНСМАРКЕТ вече писа за големия брой незастраховани возила, за които алармира вчера Владимир Тодоров, председател на Асоциацията на пострадалите при катастрофи. Най-лесният начин за проверка за наличие на застраховка, според Тодоров, е да бъде използвана ТОЛ системата, която ще заработи на пътищата след 1 година. Когато един автомобил мине през съответния пункт, системата автоматично ще може да проверява има ли или не застраховка.

Темата за незастрахованите пътни превозни средства е в центъра на спора между група депутати и застрахователната гилдия по въпроса дали да има сезонни застраховки за мотоциклети, мотопеди, каравани и кемпер. Припомняме, депутати от ГЕРБ и Реформаторския блок внесоха в Народното събрание законопроект за сключването на сезонна застраховка "Гражданска отговорност" за тези видове возила.  В мотивите си те изтъкнаха, че това би било справедливо, а и така би се облекчила системата от постоянни регистрации и дерегистрации. "Ако предложената промяна не бъде приета, има риск от множество дерегистрации в края и автоматични регистрации в началото на новия сезон на тези превозни средства", посочват депутатите.

Същият мотив, но с обратен знак, изтъкнаха и от АБЗ. "Вносителите предлагат застраховка "Гражданска отговорност" да се сключва за месеци, а това означава, че на практика предлагат сезонна регистрация на превозните средства. Тоест, при всяка покупка на застраховка ще следва регистрация и при изтичането и неподновяването й – дерегистрация. Това ще означава, че ще тече масова регистрация и дерегистрация постоянно", категорични са от застрахователната асоциация. Оттам оповестиха още, че във върховата точка на летния сезон миналата година - към 30 юни, незастрахованите мотоциклети и мотопеди са били 63%.

Според вносителите на законопроекта, по данни на Пътна полиция регистрираните мотоциклети са над 150 000.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив