18 Април 2024, 13:49 Днес (5) | Вчера (11)

Г-20 форсира данъчната реформа за ИТ гигантите

10 Юни 2019 10:15 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 10 юни 2019, 09:26

Новите правила биха означавали по-високи данъчни тежести за големите мултинационални компании, но ще затруднят страни като Ирландия да привличат чуждестранни инвестиции

Групата от 20 финансови министри се договориха в неделя да съставят общи правила за затваряне на пролуките, използвани от глобалните технологични гиганти като Facebook, за да намалят корпоративните си данъци, предаде Ройтерс, позовавайки се на заключителното комюнике на Г-20. Големите технологични компании са критикувани, че намаляват данъчните си сметки, като прехвърлят печалби в страни с ниски данъци, независимо от местоположението на крайния клиент. Такива практики се възприемат от мнозина като несправедливи, пише TechNews.bg.
Новите правила биха означавали по-високи данъчни тежести за големите мултинационални компании, но ще затруднят страни като Ирландия да привличат преки чуждестранни инвестиции с обещанието за изключително ниски ставки на корпоративния данък.
Предложенията все още са малко неясни, но постепенно се оформят, коментира японският финансов министър Таро Асо, който председателстваше срещата на Г-20 във Фукуока, Япония, като подчерта, че в момента са разглеждат "два стълба” на данъчно облагане.
Великобритания и Франция са сред най-гласовите привърженици на предложенията, които целят да направят по-трудно прехвърлянето на печалбите в юрисдикции с ниски данъци.
Това постави двете страни в конфликт със Съединените щати, които изразиха загриженост, че интернет компаниите в САЩ са несправедливо адресирани в широкообхватните усилия за актуализиране на глобалния корпоративен данъчен кодекс.
Големите интернет компании казват, че спазват данъчните правила, но те плащат по-малко данъци в Европа, обикновено чрез канализиране на продажбите през страни като Ирландия и Люксембург, които имат леки данъчни режими.
"Ние приветстваме неотдавнашния напредък в справянето с данъчните предизвикателства, произтичащи от цифровизацията, и подкрепяме амбициозната програма, която се състои от подход, основан на два стълба”, се казва в комюникето на Г-20 в неделя. "Ще удвоим усилията си за постигане на консенсусно решение с окончателен доклад до 2020 година”.
"Двата стълба” на Г-20 биха могли да доведат до двойна опасност за някои компании. Първият стълб предвижда данъчно облагане според това къде се продават стоките или услугите, дори ако дружествата не присъстват физически в дадена страна.
Ако компаниите все още са в състояние да намерят начин да прехвърлят печалби в убежища с ниски данъци, тогава държавите биха могли да прилагат глобална минимална данъчна ставка, която да бъде договорена по втория стълб.
"Виждам висока степен на готовност за съвместна работа по този въпрос, която малцина можеха да очакват преди година”, казва Пиер Московичи, комисар на Европейския съюз по икономическите въпроси.
"Ние наистина вярваме, че технологичните гиганти, които не са само GAFA, трябва да плащат справедлив дял от данъка, когато създават стойност и печалби”. GAFA е акроним, често използван за обозначаване на Google, Amazon, Facebook и Apple, когато се говори за влиянието на големите технологични компании.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 17 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8387
GBP 2.4796 2.4887 2.2891
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив