18 Април 2024, 23:54 Днес (11) | Вчера (11)

ГЕРБ събра 97 подписа за промяна на Конституцията

21 Май 2015 10:25 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 21 май 2015, 09:44
Булфото

За внасяне на поправките в основния закон са нужни само 60 депутати, с които ГЕРБ разполага, но желанието на управляващите е да съберат максимална подкрепа за измененията

До сряда вечерта от ГЕРБ са осигурили подкрепата на 97 депутати за предлаганите промени в Конституцията, обяви председателят на Народното събрание Цецка Цачева пред БНТ и добави, че партията ще продължи да събира подписи до края на седмицата, в търсене максимална подкрепа за законопроекта.

Вече са се подписали минималният брой народни представители, необходими за внасяне на промените.

"Подкрепят ни от Патриотичния фронт и Реформаторския блок, на АБВ им трябва още време. Но аз разчитам, че след работата във временната комисия също да получим гласовете на АБВ", каза Цачева.

За внасяне на поправките в основния закон са нужни само 60 депутати, с които ГЕРБ разполага, но желанието на управляващите е да съберат максимална подкрепа за измененията.

"Все още има дефицит в конституционната уредба на съдебната власт. Всички като граждани имаме резерви към съдебната власт. От друга страна, за инвеститорите български и чуждестранни също трябва да има стабилност. За мен е реалистично до края на тази сесия в пленарна зала да се състои първото гласуване, а на следващата – биха се случили нещата", додбави Цачева.

Управляващото мнозинство е готово на компромиси с опозицията, за да събере нужните гласове за промени, заяви тяи допълни че ако от опозицията постъпят предложения между първо и второ четене, е много вероятно да се направи компромис и някои от тях да бъдат приети.

За приемането на промените са нужни 180 депутати, което означава да се търси подкрепа от БСП или ДПС. Подкрепа от опозицията може да се наложи дори ако промените минат през по-дългата процедура, за която са достатъчни 160 депутати. Тъй като са нужни три гласувания, промените най-вероятно ще бъдат окончателно гласувани през есента.

"Промените в Конституцията не са самоцел. Опитваме се да направим така, че да има баланс и взаимен контрол между властите. Реакцията на опозицията е обяснима, има местни избори в края на годината и партиите се опитват да покажат различна физиономия. Статуквото в самата съдебна власт също е възможно да показва несъгласие. Смисълът и целта на реформата е съдебната власт да бъде освободена от политически интереси", каза Цачева.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив