23 Април 2024, 10:55 Днес (2) | Вчера (13)

Германия заплашва да загърби Solvency II

06 Август 2013 15:18 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 6 август 2013, 15:28
Под лиценза на creativecommons

Смята се, че големите застрахователи като Allianz, Generali, Aviva и Legal & General вече са готови да посрещнат новите изисквания, но по-малките компании от бранша срещат значителни трудности с административните разходи по адаптацията си

Германия може да прекрати преговорите относно Solvency II (Платежоспособност II), ако европейският регулатор продължави да настоява всички компании да се адаптират към новите правила в еднакъв срок. За това предупреди шефът на застрахователния надзор в германския финансов регулатор Bafin Феликс Хъфелд.

 

 „Ако някой ни принуждава да се съобразим с една негъвкава схема само заради някакъв измислен идеал... тогава в най-лошия случай ще кажем сбогом”- казва Хъфелд пред „Уолстрийт джърнъл Дойчланд”.

Същата позиция изтъкна по-рано и германската браншова огранизация GDV, която посочи, че обмисляният срок от седем години ще е недостатъчен за редица дружества от сектора.

Solvency II си поставя за цел да защити потребителите, като застави застрахователите да подобрят управлението на риска и резервите им да отговарят по-точно на застрашаващите ги опасности. Въвеждането на директивата обаче се оказа трудна задача, и макар че тя вече трябваше да е в сила, към момента най-реалистичният срок за старта й е януари 2016 г. Причина за забавянето бяха най-вече възраженията на Великобритания, Германия и Франция относно заделяните резерви при дългосрочните продукти с гарантирана доходност.

Подготовката за дългоотлаганата Solvency IIизлиза скъпо на компаниите, а редица представители на индустрията изказаха опасения, че след направените инвестиции, директивата може и да не види бял свят.

Смята се, че големите застрахователи като Allianz, Generali, Aviva и Legal & General вече са готови да посрещнат новите изисквания, но по-малките компании от бранша срещат значителни трудности с административните разходи по адаптацията си.

 

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив