25 Април 2024, 04:39 Днес (0) | Вчера (12)

Германия поиска и Русия да се включи в спасителния заем за Кипър

16 Януари 2013 11:13 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 16 януари 2013, 11:21
Под лиценза на creativecommons

Въпросът за кипърската помощ е спорен за германските политици, като миналата седмица канцлерът Ангела Меркел каза, че Никозия не трябва да очаква някакво специално отношение, и подчерта, че ще настоява за строги условия за всеки международен заем

Германското правителство иска Русия да се включи в спасителната помощ, която в момента се обсъжда за Кипър, предадоха медиите.

 

"Позицията на германското правителство е, че би било добре, ако Русия отпусне помощ на Кипър, както е правила в миналото", каза германско официално лице пред изданието.

Преди това агенция "Блумбърг" цитира германския финансов министър Волфганг Шойбле, който каза пред евродепутати, че Москва трябва да допринесе за спасителната помощ на еврозоната за Кипър.

Въпросът за кипърската помощ е спорен за германските политици, като миналата седмица канцлерът Ангела Меркел каза, че Никозия не трябва да очаква някакво специално отношение, и подчерта, че ще настоява за строги условия за всеки международен заем.

Според информация на германското списание "Шпигел" "най-много от милиардите на европейските данъкоплатци ще спечелят руските олигарси, бизнесмени и мафиоти, които са паркирали незаконните си доходи в Кипър".

В опит да разсее съмненията президентът на страната Димитрис Христофиас подчерта пред Европейския парламент, че в Република Кипър няма пране на пари и слуховете, които се разпространяват, са несправедливи, предаде БТА.

По думите му островната държава е взела най-строги мерки по този въпрос, които според него не съществуват в други страни, превърнали се в обвинители спрямо Кипър.

Не е истина, че в Кипър се перат пари, допълни президентът, отбелязвайки, че страната му е поискала да й бъдат представени данни в потвърждение на тези слухове. Направили сме всичко, което е по силите ни, за да спрат да петнят моята страна, каза още държавният глава.

Русия вече помогна на Кипър да избегне фалита през 2011 г. със заем от 2.5 милиарда евро за банките му. Ако Москва продължи да подпомага страната, това ще намали сумата, която Кипър трябва да получи от държавите от еврозоната.

Според дипломати от ЕС Кипър ще се нуждае от около 17 милиарда евро, или почти колкото брутния вътрешен продукт на страната, който е 18 милиарда евро.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив