25 Април 2024, 17:22 Днес (13) | Вчера (12)

Германия се надява МВФ да се включи в спасителния план за Гърция

17 Август 2015 14:26 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 17 август 2015, 12:57
Под лиценза на creativecommons

МВФ трябва да се включи в новия спасителен пакет от 86 млрд. евро за Гърция

Това очаква германският канцлер Ангела Меркел. Канцлерът каза, че директорът на МВФ Кристин Лагард ще осигури участието на фонда, ако условията по гръцката пенсионна реформа и облекчаването на дълга бъдат приети.

Не е сигурно, че най-новият спасителен план за Гърция ще успее. Това заяви в интервю за телевизия Це Де Еф германският канцлер Ангела Меркел, но изрази оптимизъм, че страната може да се справи с кризата, ако следва изготвения план за спасение от кредиторите. освен това тя похвали администрацията на гръцкият премиер Алексис Ципрас за рязката промяна в политиката след "истински сблъсък” с кредиторите. Сега Гърция трябва да поддържа темпото си на "интензивна работа " в една и съща посока, каза Меркел.

Очакванията на Меркел са Международният валутен фонд (МВФ) да участва в новия спасителен пакет за Гърция - решение, което се очаква Фондът да вземе в следващите месеци. По думите на Меркел генералният директор на институцията Кристин Лагард е обещала да лобира за това пред управителния съвет на МВФ."МВФ участва в преговорите. Той подкрепя гръцкото споразумение. Г-жа Лагард ясно заяви, че ако тези условия са спазени, то тя ще препоръча на борда на МВФ фондът да вземе участие в програмата от октомври. Аз не се съмнявам, че казаното от г-жа Лагард ще се реализира", каза германският канцлер. Това бяха първите коментари на Ангела Меркел за ролята на МВФ в гръцкия план.

Именно неговото участие предизвика дискусия в Германия.Депутатите на Меркел от Християндемократически съюз (ХДС) и Христиан-социалистическия съюз (ХСС), искат МВФ да участва заради репутацията му за строгост при прилагането на реформи. В сряда Бундестага трябва да ратифицира споразумението за Гърция. "Гардиън" коментира, че германският канцлер се готви да се изправи срещу несъгласните в Бундестага с помощта. Според "Файненшъл Таймс" това ще бъде най-голямото изпитание за управлението на Меркел, тъй като Германия силно се съмнява в способността на Гърция да се справи с реформите.

В петък директорът на Фонда Кристин Лагард заговори за опрощаване на гръцкия дълг. За пореден път обачр германският канцлер подчерта, че Гърция не може да очаква орязване на дълга. Според нея обаче макар т.нар. "подстрижка" на гръцкия дълг да е изключена, има други начини да се осигури облекчаване - чрез удължаване на падежите и намаляване на лихвите.

До четвъртък договора за спасяването на Гърция трябва да бъде приет от всички правителства от еврозоната, за да се изплати на балканската страна първият транш от програмата. Точно тогава Атина трябва да погаси вноската си към ЕЦБ в размер на 3,2 млр. евро. През октомври, три основни кредитори на Гърция - ЕЦБ, Европейската комисия и Международния валутен фонд - ще започне първата си тримесечна проверка на гръцката напредък в спазването на строги условия на сделката.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 25 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8302
GBP 2.4796 2.4887 2.2756
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив