02 Май 2024, 08:13 Днес (0) | Вчера (0)

Германия ще затегне отпускането на помощи в очакване на двойно повече румънци и българи

27 Март 2014 09:38 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 26 март 2014, 23:55
Под лиценза на creativecommons

Германия очаква броят на румънците и българите, които пристигат в страната, да се удвои тази година, след като са свободни да работят, където пожелаят в Европейския съюз

Германия очаква броят на румънците и българите, които пристигат в страната, да се удвои тази година, след като са свободни да работят, където пожелаят в Европейския съюз, предаде "Ройтерс". В отговор на тези прогнози правителството обяви, че ще защити системата за социални помощи от евентуални злоупотреби, предаде "Ройтерс". 

Икономическият растеж и ниската безработица в Германия привличат граждани на ЕС да се възползват от свободното движение. Това до известна степен е полезно за германската икономика заради недостига на работници. Берлин обаче си притеснява от прилива на бедни източноевропейци, които биха се възползвали от германската социална система.

"Добра новина е, когато мигрантите идват тук, то е да работят, да се обучават или учат и да допринасят за благоденствието и развитието на Германия", заяви вътрешният министър Томас де Мезиер. "Но не трябва да бъдем слепи за факта, че тази имиграция понякога носи проблеми", продължи той.

Представяйки предварителни данни, поискани от правителството на канцлера Ангела Меркел заради притесненията от "социален туризъм", де Мезиер заяви, че нетната миграция от румъния и България е достигнала 75 000 миналата година и ще се удвои тази.

Все пак той отбеляза, че повечето пристигащи румънци и българи идват, за да учат или работят и е по-малко да останат безработни, отколкото средностатистическият мигрант. Освен това молбите за помощи, които идват от тях, са само 0.7% от общия брой. Има обаче "горещи точки" като Дуисбург, Франкфурт, Мюнхен, Хамбург и Хановер, където има голям брой източноевропейци, които се нуждаят от здравеопазване, училище и помощи, допълни министърът.

"Броят на имигрантите от България и Румъния и социалните проблеми, свързани с някои от тях, могат да бъдат преодолени на национално ниво, но в определени региони ситуацията е обезпокоителна", коментира той и допълни, че по тази причина Германия трябва да предприеме мерки, за да не допусне разрастване на проблема в цялата страна.

През 2013 г. Германия отбелязва най-голямата нетна миграция от две десетилетия насам, като 16 кметове вече поискаха помощ от Берлин за справяне с бедните имигранти от източна Европа, много от които са роми.

Общественият дебат по темата в най-силната европейска икономика не е толкова ожесточен, колкото в други държави членки, но и Германия има своите опасения, че антиимигранстските настроения могат да извадят напред евроскептични партии на предстоящите през май избори за Европейски парламент, коментира "Ройтерс".

Правилата за мигрантите в Германия не са сред най-строгите в ЕС и има пространство за затягане. Вече има предложения имигрантите, които не успяват да си намерят работа, да могат да останат в страната само три месеца. Освен това германското правителство планира да наказва фирмите, експлоатиращи имигранти, или измамниците, които се регистрират като самоосигуряващи се, за да искат съответните помощи.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 01 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8248
GBP 2.4796 2.4887 2.2881
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив