02 Май 2024, 02:55 Днес (0) | Вчера (0)

Глобалните застрахователни премии през 2022 г. ще надхвърлят 7 трилиона долара

14 Юли 2022 11:55 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 14 юли 2022, 10:44

Swiss Re очаква сферите на дейност, изложени на по-големи загуби поради войната в Украйна, да бъдат авиационният бизнес, търговско кредитиране, политическият риск и морското застраховане

Централните банки повишават лихвените проценти, насочени към ценова стабилност, а не към икономически растеж. Това е забележителен положителен момент в сегашните трудни условия и ще помогне да се избегне стагфлацията в стила на 70-те години. Мярката също така бележи края на една ера на финансови репресии. За застрахователите нарастващите лихвени проценти са положителен фактор в настоящата инфлационна криза и възвръщаемостта на инвестициите ще се подобри, сочи проучване на Swiss Re Institute. Изводите на World Insurance Outlook 2022 сочат, че очакванията са високата инфлация да се задържи по-дълго и да е с по-високи нива в сравнение с тези през предходните 10 години. В застрахователния сектор очакванията са инфлацията да стимулира растежа на премиите, особено в Северна Америка и Европа. Въпреки това, в реално изражение и в световен мащаб изчисленията сочат, че премиите ще се повишат с 0,8% тази година. През 2023 г. прогнозата е глобалните премии да нараснат с 2,2%, водени главно от продължаващите увеличения на ставките, особено в търговските направления на застрахователния бизнес. Ръстът на премиите в развиващите се пазари вероятно ще изпревари ръста на премиите в развитите икономики тази и следващата година, с реален ръст от 3% през 2022 г. и 4,2% през 2023 г. Основният двигател вероятно ще бъде голямото търсене на краткосрочно здравно осигуряване, което ще повиши осведомеността за здравната сигурност след пандемията. За застрахователите основното въздействие на инфлацията ще се изразява в нарастващите разходи за обезщетения, по-силно при рисковото застраховане, отколкото при животозастраховането, където обезщетенията по полиците се определят в самото начало. Това най-вероятно ще се отрази и на застраховките на автомобили и гражданската отговорност. Злополуките, автомобилната отговорност и общата отговорност също ще бъдат засегнати. Инфлацията ще засегне и обезщетенията за телесни увреди.
По оценки на Swiss Re през 2022 г. номиналният ръст на общия размер на застрахователните премии ще достигне значителните 6,1%. В реално изражение обаче остава почти без промяна (+0,4%). "Въпреки това, в номинално изражение, ние очакваме общите премии да надхвърлят $7 трилиона за първи път тази година. Базираме нашата оценка на силното възстановяване на пазара от предизвикания от пандемията спад, продължаващото укрепване на застрахователните ставки и по-силен ръст на премиите, по-специално, в развиващите се пазари." "Застраховането остава индустрия с растеж и достигането на глобални премии от 7 трилиона долара е важен крайъгълен камък. Това обаче са времена на предизвикателства и застрахователите ще трябва да следят отблизо инфлацията и икономическия растеж", казва Джером Жан Хегели, главен икономист на Swiss Re Group.
В сектора на рисковото застраховане Swiss Re очаква инфлацията на цената на риска и затягането на ставките да допринесат за растежа на глобалните премии. Търговските линии (включително компенсациите на работниците) ще продължат да се разширяват повече от личните линии (включително здравни). Оценката на ръста на търговските премии се движи в рамките на 1,1% през 2022 г. и ръст от 3,1% през 2023 г., движен от увеличенията на ставките. През 2022 г. застрахователните премии за лично застраховане ще се увеличат с около 0,5%, главно поради стагнация в развитите пазари.
Swiss Re очаква сферите на дейност, изложени на по-големи загуби поради войната в Украйна, да бъдат авиационният бизнес, търговско кредитиране, политическият риск и морското застраховане. Търсенето на киберзастраховки може да нарасне, прогнозират наблюдатели.
В сектора на общото застраховане очакванията са инфлацията и втвърдяването на лихвените проценти да стимулират растежа на премиите, особено в Северна Америка и Европа. В реално изражение и в световен мащаб обаче изчисленията са, че премиите ще се повишат с 0,8% тази година. За 2023 г. прогнозата е, че глобалните премии в общото застраховане ще нараснат с 2,2%, въз основа най-вече на продължаващото втвърдяване на лихвите, особено в търговските линии на застрахователния бизнес. Ръстът на премиите в нововъзникващите пазари вероятно ще изпревари този в развитите икономики тази и следващата година, с очакван реален растеж от 3,0% през 2022 г. и 4,2% през 2023 г. Основен двигател вероятно ще бъде силното търсене на краткосрочни здравни застраховки, това на обратно повишената осведоменост относно здравната сигурност след пандемията. Печалбите в сектора на общото застраховане ще бъдат подложени на натиск тази година: експертите прогнозират секторна възвръщаемост на капитала (ROE) от около 5-6% през 2022 г., спад от 6% през 2021 г., с възстановяване до 6,6% през 2023 г. като резултатът от застраховане и доходността от инвестиции се подобрява.
По отношение на животозастраховането експертите изчисляват, че глобалните премии ще се свият леко с 0,2% в реално изражение през 2022 г. Премиите за спестявания, които представляват повече от три четвърти от сектора на животозастраховането, вероятно ще пострадат от нестабилните условия на финансовите пазари и спада на разполагаемия доход. Повишената осведоменост за риска след пандемията стимулира търсенето на продукти за защита. Застрахователите променят своите бизнес модели, за да бъдат готови за цифровите технологии. По-високите лихвени проценти ще подкрепят търсенето на гарантирани спестовни продукти. Глобалните животозастрахователни премии ще се покачат с 1,9% в реално изражение през 2023 г., с подобрение както в развитите, така и в нововъзникващите пазари. Очакванията са за умерено подобрение на рентабилността на животозастрахователния сектор през тази година въз основа на нарастващите лихвени проценти. По-значителен тласък на възвръщаемостта на инвестициите ще се прояви в средносрочен до дългосрочен план, тъй като дългосрочните активи с фиксиран доход в инвестиционните портфейли на животозастрахователите започват да се обръщат. Освен това, докато опасенията, свързани с COVID-19, вероятно ще продължат да съществуват и през 2022 г., сериозността им може да намалее, тъй като светът се приспособява към живот с вируса.
Премийният приходи вероятно ще нарасне с приблизително 1 процентен пункт по-бавно от първоначалното предположение, тъй като войната в Украйна оказва своето влияние върху икономическата активност и доверието, дори когато инфлацията поддържа горната линия. Глобалният премиен приход ще нарасне с +4,8% през 2022 г., като животозастраховането и застраховането на персонала ще се развиват почти в крачка (съответно +4,9% и +4,6%). Тази цифра трябва да се разглежда на фона на глобалната инфлация от 6,2% тази година.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 01 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8248
GBP 2.4796 2.4887 2.2881
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив