01 Май 2024, 14:18 Днес (0) | Вчера (13)

Глоби и затвор очакват френските министри, излъгали за имуществото си

25 Април 2013 15:22 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 25 април 2013, 16:00
Под лиценза на creativecommons

Мярката е в отговор на разразилия се през последните месеци скандал около секретната банкова сметка на вече бившия министър на бюджета Жером Каюзак. Тя цели да създаде една от най-прозрачните системи в западните страни

 

Франция представи вчера черновата на нов закон, според който всички министри, членове на парламента и множество други представители на властите, ще трябва да декларират притежаваното от тях имущество, както и бизнес дейностите си пред нов регулаторен орган, съобщи агенция „Ройтерс“.

Мярката е в отговор на разразилия се през последните месеци скандал около секретната банкова сметка на вече бившия министър на бюджета Жером Каюзак. Тя цели да създаде една от най-прозрачните системи в западните страни.

Съгласно предложените правила всичките 577 депутати и 348 сенатори заемащите други изборни постове, като кметовете например, министрите и други държавни служители ще трябва да разкриват активите, доходите и дейностите си в момента, в който встъпват в длъжност, и когато я напускат. Също така на законодателите ще бъде забранена всяка извънправителствена работа, която би могла да води до конфликт на интереси. Независимата държавна агенция, която ще събира информацията, ще преценява каква част от нея да направи публична.

Неспазването на тези задължения ще бъде наказвано с три години затвор и глоба от 45 000 евро. Министър, хванат в лъжа за активите си, ще може да получи до пет години зад решетките и 75 000 евро глоба.

Френският президент Франсоа Оланд се опитва отчаяно да възвърне авторитета си, разклатен не само от скандалите със собствения му министър и с бившия ковчежник на предизборната му кампания, но и от натрапчивото усещане за твърде бавни икономически реформи в контекста на стагнация и рекордна безработица.

Предложението му обаче среща сериозна опозиция, включително в редиците на собствената му Социалистическа партия.

"Основната ябълка на раздора е дали получената информация да бъде публична или не. Повечето членове на парламента се противопоставят на нейното публикуване, сякаш се притесняват, че то ще доведе до омраза срещу политиците", коментира Жак Релан, изследовател в лондонския Global Policy Institute.

Представеният законопроект се очаква да влезе за разглеждане в парламента през юни. Ако бъде приет, той ще постави Франция сред държавите лидери по прозрачност – САЩ, Италия, Португалия и Унгария. Към момента Испания също публикува активите на депутатите си, а Великобритания ги задължава да декларират финансовите си интереси, но не прави информацията публична. Германия публикува доходите и интересите на всичките си служители, заемащи изборни длъжности, но не и общото им богатство.

Публикуваните спешно преди 10 дни под натиска на Оланд имуществени декларации на всички френски министри показаха, че в кабинета с 38 членове има осем милионери.

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 30 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2877
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив