04 Май 2024, 00:17 Днес (0) | Вчера (0)

Големи авиокомпании са предпочитаните купувачи при приватизацията на “България Ер”

19 Август 2004 12:00 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Големи авиокомпании са предпочитаните купувачи при приватизацията на националната авиокомпания “България Ер”. Това заяви днес вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Николай Василев след като Министерският съвет прие Стратегията за приватизация на националния ни авиопревозвач.

Според приетата сратегия предвиждат два етапа на конкурса за купувач на авиокомпанията. В първия етап оферти могат да подават стратегически инвеститори, които са български юридически лица, регистрирани по Търговския закон, в които 100% от капитала се притежава пряко от дружества с приходи от авиационни услуги над 100 млн. евро за последните три финансови години. В случай, че интересът от страна на този тип инвеститори е слаб, до участие ще бъдат допуснати и финансови инвеститори. Изисквания към тях са да бъдат български юридически лица, регистрирани по Търговския закон, в които над 50% от капитала се притежава пряко от дружества, управляващи финансови активи в размер над 200 млн. евро и/или притежаващи дялови участия в други дружества на обща стойност над 200 млн. евро. Финансовите инвеститори ще бъдат допуснати в случай, че интерес към приватизацията на компанията са проявили трима или по-малко от трима стратегически инвеститори.
Прилагането на по-гъвкава процедура, свързана с двуетапния конкурс за избор на купувач, се очаква да даде по-голяма възможност за постигането на по-добри условия, които гарантират бъдещето на "България Ер", обясняват експертите. Стратегията ще позволи осигуряването на необходимите финансови средства за увеличаване на самолетния парк на авиокомпанията и ще обезпечи в по-висока степен необходимостта на "България Ер" да се справи с конкурентния натиск на авиационния пазар.
На кандидат-купувачите на "авиокомпанията ни ще бъдат предложени за закупуване акции в размер на 100% от капитала на дружеството. Като изискване в стратегията е записано дужеството-купувач да бъде собственост на български физически или юридически лица, или на чуждестранни лица от страни-членки на Европейския съюз.
Според приетата стратегия в случай, че само трима или по-малко стратегически инвеститори са получили сертификат за регистрация в рамките на определен в решението на Агенцията за приватизация срок, ще бъде допусната възможност след изтичането на този срок да бъдат сертифицирани и финансови инвеститори, които отговарят на изискванията за финансов инвеститор.
Предложенията на кандидатите за "Бъгария Ер" ще бъдат преценявани въз основа на предлаганата цена, инвестиционната програма, репутацията и опита на компанията в бранша.
Предварителните оферти на кандидатите трябва да съдържат предварителна бизнес програма за развитие на дружеството за срок от 5 години, считано от датата на прехвърляне на собствеността върху продаваните акции, и съгласие на инвеститора да осигури средства в размер на 20 млн. лв. за допълване на капитала.
Окончателната оферта на кандидатите за авикомпанията ни трябва да съдържа безусловно изразено съгласие със следните задължителни условия на сделката:
-забрана за намаляване на придобитото акционерно участие на купувача в "България Ер" за срок от 3 години от датата на придобиване;
-забрана за промяна на акционерно участие в дружеството-купувач за срок от 3 години от датата на придобиване;
-недопускане на ликвидация и обявяване на дружеството в несъстоятелност за срок от 5 години, считано от датата на придобиване на собствеността върху продаваните акции;
-задължение на инвеститора да осигури средства в размер на 20 млн. лв. за допълване на капитала на "България Ер", който в момента е 10 160 000 лв.
-забрана за продажба на слотове за срок от 3 години без разрешение на Министъра на транспорта и съобщенията.
-----------------
Националният ни авиопревозвач приключи 2003 г. с печалба в размер на 1,5 млн. лв., при загуба от 871 хил. лв. за 2002 г. За периода януари - юли 2004 г. компанията отчита печалба от 2,4 млн. лв. Самолетният парк на "България Ер" беше увеличен от 2 самолета през 2002 г., до 4 през 2003 г., а към настоящия момент компанията притежава 8 "Боинг"-а. Броят на обслужваните дестинации е нараснал от 12 през миналата година до 18 през 2004 г. В момента компанията оперира по директни линии до Лондон, Париж, Рим, Брюксел, Амстердам, Копенхаген, Стокхолм, Берлин, Франкфурт, Мадрид, Лисабон, Тел Авив, Москва, Цюрих, Виена, Прага и Милано. Увеличен е и броят на чартърните превози в общата структура на пътническите превози от 16,64 % през 2003 г. до 28,58 % през 2004 година.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив