19 Април 2024, 07:28 Днес (0) | Вчера (11)

Горите в Европа предпазват от наводнения и суши

25 Септември 2015 14:12 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 25 септември 2015, 12:27
Под лиценза на creativecommons

Задържането на вода в горите в Европа играе важна роля за намаляване на последиците от проливните дъждове и сушите на континента. Нов доклад на Европейската агенция по околна среда и води изследва и измерва потенциалът за задържане на вода на европейските гори

"Потенциалът за задържане на вода от горите в Европа", публикуван в четвъртък, помага за по-доброто разбиране на тази роля на горите при разработването на мерки за справяне с последиците от изменението на климата и екстремните метеорологични явления.

Горите имат способността да задържат дъждовната вода, да спират силни приливи и да намаляват щетите от наводненията, в същото време те могат да помагат за смекчаване на последиците от засушаването.

Една трета от територията на Европа е покрита с гори – предимно управлявани, и приблизително 296 000 000 европейци живеят в или в близост до гори. Горите са от съществено значение за благосъстоянието на човека и предоставят широк спектър от екосистемните услуги за обществото, в това число "задържането на вода" или т.нар. абсорбиране или използване на водата от горите.

Количеството вода, задържана от горите, зависи от характеристики като горска площ, състав на вида дървета в нея и гъстотата на насажденията, от възрастта на гората, броя на слоевете растителната покривка.

Задържане на водата от горите се отразява и на количеството и времето, когато водата се оттича в потоците и подпочвените води чрез увеличаване и поддържане на инфилтрацията и капацитета за съхранение на почвата.

Горите могат да поглъщат излишната дъждовна вода и така предотвратяват силни приливи и щети от наводнения. В същото време горите освобождават вода по време на сухия сезон и по този начин помагат за осигуряване на чиста вода и смекчаване на последиците от засушаването.

Изследването показва, че потенциалът за задържане на вода се увеличава с нарастването на горската покривка при водните басейни.  В сравнение с басейни с горска покривка 10%, общото  задържане на водата е 25% и 50% по-висока при водоеми, където залесяването е над 30% и 70% съответно.

Независимо от степента на залесяване на басейна, задържане на вода обикновено е около 25% по-голяма през лятото, в сравнение със зимата. Иглолистни гори принципно задържат 10% повече вода от широколистните и смесените гори. Като цяло, гори в алпийските и континенталните региони имат най-висок потенциал за задържане на вода, докато регионите при Атлантическия океан и Средиземно море по-нисък потенциал.

Въпреки своята важна роля, задържането на вода от горите не може да се препоръчва като универсално решение, е едно от заключенията в изследването. Затова мерките трябва да се преценяват при всеки отделен случай, в съответствие с местните и регионални екологични и хидроложки условия, както се препоръчва в Мерките за задържане на водата на Европейската комисия.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив