20 Април 2024, 11:16 Днес (0) | Вчера (10)

Готвят наредба за задължителните полици в строителството

02 Октомври 2003 в-к "Пари" по статията работи:
A+ A-

С изменията и допълненията на Закона за устройство на територията /ЗУТ/ бяха променени изискванията към задължителните застраховки на отговорността на строители, проектанти, надзорници и консултанти в строителството

Както и досега, застраховката покрива отговорност за вреди, причинени на други участници в строителството и/или на трети лица вследствие на неправомерни действия или бездействия при или по повод изпълнение на задълженията на застрахованото лице. Съвсем нова концепция обаче е залегнала в изискванията към срока и процедурата на сключване на застрахователните договори. Новият вариант на ЗУТ предвижда застраховките да се сключват за срок от една година и да покриват цялостната дейност на застрахованото лице, като по този начин се уеднаквяват изискванията на българското законодателство с практиката в Германия и други европейски държави. Законът изисква също така приемането на специална наредба за задължителните застраховки в строителството, която в детайли да регулира покритието и начина на сключване на застрахователните договори. Към Асоциацията на българските застрахователи е създадена специална работна група за изготвянето и обсъждането на проект за тази наредба, като се надяваме мненията на застрахователните експерти да спомогнат за създаването на ефикасна и действаща процедура, коментираха от ЗК Орел.
Междувременно въпреки липсата на наредба застрахователите не са спрели сключването на полици според изискванията на отделните инвеститори и участници в строителството. ЗК Орел предлага своите застраховки Строително-монтажни работи, Професионална отговорност и Обща гражданска отговорност на строители, проектанти и строителни надзорници. При липсата на конкретно формулирани нормативни изисквания към формата на застрахователния договор полиците се изработват индивидуално според нуждите на всеки отделен клиент. Разбира се, при спазването на принципите и правилата, възприети в теорията и практиката на застраховането по целия свят и гарантиращи адекватността между събираните застрахователни премии и поеманите рискове в портфейла на застрахователя.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив