14 Май 2024, 18:58 Днес (11) | Вчера (12)

Групировката ТИМ проучва ЗАД „Армеец

20 Март 2002 в-к "Застраховател" по статията работи:
A+ A-

Варненската групировка ТИМ прави собствено проучване на финансовите резултати и на състоянието на застрахователна компания „Армеец", съобщиха източници от Агенцията за приватизация.

ТИМ отдавна има интереси във финансовия сектор. След като придоби чрез свои фирми мажоритарния пакет в ЦКБ, евентуалната покупка на Армеец ще даде възможност на варненската групировка да разшири дейността си и в този финансов сегмент, коментират експерти от застрахователния бранш.

В момента консултантската компания Делойт и Туш
(която направи одит и на ДЗИ) подготвя официалната оценка на Армеец. Според източници от Агенцията за приватизация оценката на застрахователната компания е между 6 и 7 млн. лева. Минималната цена, която по мнението на някои експерти ще се иска за дружеството, обаче е едва 3.5 млн. лева.
Междувременно стана ясно, че акциите на Армеец са винкулирани, т.е. не могат да се пуснат за продажба, преди да са предложени на всички акционери в дружеството. „Агенцията за приватизация отправи запитване до всички осем акционери в Армеец с молба да съобщят дали имат интерес към тези книжа", коментира председателят на АП Апостол Апостолов. Около 92% от капитала на Армеец е собственост на ДЗИ, 5% са на Министерството на отбраната и малко над 3% принадлежат на структури, свързани с военното ведомство.

Ведомството на Апостол Апостолов обяви официално на 13 март, че ще се продават 91.9% от капитала на дружеството (т.е. целия дял на ДЗИ). И Армеец, както ДЗИ, ще се приватизира чрез двустепенен конкурс. Конкурсната документация може да се купи в приватизационната агенция до 5 април и струва 2500 лева. Бъдещият собственик на коmпанията ще трябва да запази предмета й на дейност, да поддържа определен брой на работещите в нея, съобразен с бизнесплана, и да оптимизира структурата на дружеството.

Италианските компании Крастола енд Партнърс и Боналди, за които официално беше съобщено, че се интересуват от Армеец, най-вероятно няма да подадат оферти. Причината е, че поради малкия размер на активите си дружеството не се вписвало във фирмената политика на двете застрахователни фирми. Армеец представляваше интерес за чуждестранните инвеститори, докато се продаваше заедно с ДЗИ. "След като беше взето решение дружеството да се продава отделно, големите играчи едва ли ще подадат оферти", коментират експерти по приватизацията. Единствената чуждестранна компания, която засега се интересува от Армеец, е австрийската Ви-нерщетише, но все още е рано да се каже дали и тя ще представи оферта, когато настъпи моментът.
Пазарният дял на застрахователната компания е около 2 процента. Според неофициална информация отвътре, окончателните цифри за 2001 г. все още се доизчисляват.




Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 14 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8117
GBP 2.4796 2.4887 2.2736
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив