29 Март 2024, 16:15 Днес (11) | Вчера (11)

Гръцките кметове не дават парите си на почти фалиралата държава

13 Май 2015 12:35 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 13 май 2015, 11:29
Под лиценза на creativecommons

Кабинетът в Атина нареди 325 кметове да предадат парите си, за да помогнат с погасяването на дългове, докато се преговаря с кредиторите. Досега едва двама са изпълнили нареждането

Гръцкият кмет Апостолос Кимисис отказва да прехвърли общинските средства на сметка на почти фалиралата държава с обяснението, че трябва да ремонтира пътища и да осигури водоснабдяването в малкия си град Амфилохия. И като него постъпват стотици, които не вярват на правителството, че някога ще им върне парите, разказва "Ройтерс".

Кабинетът в Атина нареди 325 кметове да предадат парите си, за да помогнат с погасяването на дългове, докато се преговаря с кредиторите. Досега едва двама са изпълнили нареждането. Останалите обжалват правителствената заповед в съда.

"След малко ще завали. Ако това предизвика свлачище в планината, с какво да ремонтирам пътя", пита Кимисис, чиято община е в Западна Гърция. "Имаме куп задължения и куп проекти", допълва той и изброява: поддържане на напоителни системи, електроснабдяване, ремонт на селските пътища, закупуване на резервни части за общинските коли.

Гърция не е получавала никаква помощ от август насам, изолирана е от капиталовите пазари и е останала почти без средства. Правителството разчиташе с указ да събере 2.5 млрд. евро общински средства. Досега е взело около 600 милиона, след като областните ръководители имат уверение от премиера Алексис Ципрас, че ще си получат обратно парите.

"Всеки кмет трябва да поеме отговорност в тези трудни времена за страната", призова в понеделник правителственият говорител Габриел Сакеларидис. Според него отказът да се помогне само подкопава усилията на властите в Атина.

Но сдружението на общините KEDE обяви през уикенда, че няма да си дадат средствата, докато правителство не обещае публично, че с тях "ще бъде спасена Гърция". Има и други условия - мярката да е за точно определен период от време, парите да се съхраняват и използват отговорно, местната власт да не изгуби автономията си и да се направи изключение за средствата за конкретни проекти, по които вече има договори.

"Нека правителството да признае, че без тези пари няма да може да плати заплати и пенсии и държавата ще фалира", казва председателят на KEDE Георгиос Патулис, кмет на община Маруси в североизточната част на Атина.

Но и тогава според него парите едва ли ще осигурят ликвидност на държавата за времето на преговорите. "Ако се договорят с кредиторите, нямат нужда от нашите пари. Ако няма сделка, съмнявам се, че с около 300 милиона евро ще спасят страната. Да си го кажем - местната администрация не е виновна за състоянието на държавата, а онези на върха и отговорността е тяхна."

Правителственият указ не действа за пенсионните фондове и някои държавни компании, както и средствата за предстоящи плащания, но Патулис иска изключение и за поддържането на училища и елементарните всекидневни нужди на селищата.

Нареждането предвижда средствата да бъдат преведени на централната банка, която да ги преведе на държавната агенция за обслужване на дълга за срок от 1 до 15 дни срещу обезпечение и те да бъдат върнати с лихва.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив