24 Април 2024, 19:25 Днес (12) | Вчера (6)

Гърците вече с охота приемат плащания в български левове

03 Юли 2015 12:05 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 3 юли 2015, 11:32

Въпреки че загубиха една четвърт от брутния си вътрешен продукт през последните пест години, гърците все още са три пъти по-богати от българите

Докато гръцките банки са затворени, а страната е на ръба на излизане от еврозоната, хотелите и ресторантите в северната част на страната започват с охота да приемат плащания с български левове, предаде EU Observer.

"Банкоматите в Солун например са напълно изпразнени от пари и никой не може да изтегли дори пет евро. Докато бях в Гърция, се пошегувах в местен ресторант дали приемат плащане в лева. А собственикът веднага се съгласи…", разказва българският бизнесмен Румен Гълъбинов.

През последния месец стана ясно, че премиерът Бойко Борисов е назначил работна група, която да подготви кандидатурата на България в еврозоната. Борисов обаче уточни, че София няма да бърза с подаването ѝ, докато общата валута не разреши проблемите си.

Въпреки че загубиха една четвърт от брутния си вътрешен продукт през последните пест години, гърците все още са три пъти по-богати от българите, коментира уебсайтът.

Собственикът на ресторанта, който освен това управлява и два хотела във втория най-голям гръцки град е категоричен, че българските туристи могат спокойно да пазаруват в левове.

"След това той ще пътува до Сандански в България и ще обмени левовете за евро, за да може да осигури кеш за ежедневните си разходи", добавя Гълъбинов.

Докато е неясно кога гръцкият капиталов контрол ще приключи и докато Европейската централна банка (ЕЦБ) е сложила таван на ликвидната си подкрепа, чуждестранните туристи, които плащат в евро, долари или швейцарски франкове, ще бъдат все по-важен източник на валута.

"Дори и при най-оптимистичният сценарий след референдума в неделя, Гърция ще има нужда от камиони банкноти, за да рестартира икономиката си. Кешовите разплащания са масови за малкия туристически бизнес, на който се крепи гръцката икономика", заявява Гълъбинов, който управлява финансова консултантска фирма.

Той също така прогнозира, че гръцкия бизнес и частните депозитори ще започнат да пътуват до България, за да теглят пари от клоновете на гръцките банки в страната.

Тези клонове са регистрирани като компании според български закон и не подлежат на капиталовия контрол, наложен от Атина. На тях не е разрешено да транферират пари към компаниите майки в Гърция, без разрешението на Българската национална банка.

Гръцката банкова ваканция ще затрудни бизнеса и в ключови индустрии с гръцка собственост в България, като стомана, мед и циментови мелници. Българският износ на зърнени храни също ще пострада, предупреждава Гълъбинов.

Делът на Гърция от българския експорт намаля до 6% от 16-18% преди 2009 г. Застрашени са около 10 000 малки гръцки фирми, които се преместиха в България и създадоха хиляди работни места.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив