05 Май 2024, 01:13 Днес (1) | Вчера (0)

Гърция е против нови мерки за икономии като условие за трети спасителен пакет

23 Октомври 2013 10:31 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 23 октомври 2013, 10:33

"Ние не можем да одобрим нови мерки от финансов характер", подчерта Венизелос на пресконференция в Атина, като отбеляза, че е дошло време "да започне да се възстановява справедливостта" към гражданите, и да се "даде работа на хората"

Гръцкият вицепремиер и министър на външните работи Евангелос Венизелос заяви във вторник, че Гърция няма да се съгласи с нови мерки на строги икономии като условие за трети пакет кредитна помощ, предадоха световните агенции.

"Ние не можем да одобрим нови мерки от финансов характер", подчерта Венизелос на пресконференция в Атина, като отбеляза, че е дошло време "да започне да се възстановява справедливостта" към гражданите, и да се "даде работа на хората". Вицепремиерът каза, че членовете на правителството са единни в мнението, че нови мерки за икономии не трябва да има.

Той подчерта, че правителството е разработило ясна, стабилна позиция, според която не може да се приемат нови фискални мерки, защото те ще подкопаят очаквания през 2014 г. икономически растеж. "Трябва да спрем заплахите срещу хората, че отново ще бъдат орязани доходите им, които и без това катастрофално намаляха", каза Венизелос.

Той подчерта, че няма смисъл да се изпълняват финансови цели, които подронват брутния вътрешен продукт, и че на страната й трябва "национален отбор от преговарящи" за сделките с международните кредитори.

Бюджетът на Гърция е отбелязал първичен излишък в размер на 2.6 млрд. евро за деветте месеца на годината при заложена цел от 2.8 млрд. евро. За същия период на 2012 г. този излишък е бил 2.06 млрд. евро, но Брюксел натиска за нови мерки за икономии, пишат днес вестниците в Атина.

Вестник "Етнос" коментира, че на фона на положителна статистика представители от Брюксел са поискали от правителството в Атина допълнителни рестрикции в размер на 2 млрд. евро и закриване на оръжейните компании. Натискът на "тройката" вчера ескалира дотам, че Брюксел даде ултиматум, който предизвика силна тревога в Атина, допълва вестникът.

Прекомерните изисквания на "тройката" кредитори от Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд са индикация за съмнителните им намерения в момент, когато гръцката икономика се подобрява, смятат компетентни правителствени източници, цитирани от изданията.

"Тройката" втвърдява позицията си спрямо Гърция, но правителството даде ясно да се разбере, че няма да взима допълнителни мерки за икономии, посочва вестнк "Нафтемборики". От Брюксел обаче казали, че такива мерки са необходими, за да бъдат изпълнени бюджетните цели от гръцката програма за 2014 г. Те подчертали, че мерките се налагат и те трябва да са конкретни, а не хоризонтални, заради очертаващата се според тях дупка в бюджета на Гърция за 2014 г., която щяла да бъде в размер на 2 млрд. евро.

 

Гърция, преживяваща шеста година на дълбока рецесия заради мерките за икономии, има най-високо ниво на безработица сред всички страни от еврозоната (27.9% от трудоспособното население), от която страдат най-много младежите от 15 до 24 години. 58.8% от тази възрастова група в момента са безработни.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив