18 Май 2024, 19:57 Днес (0) | Вчера (11)

Гърция започва технически преговори с партньорите от Еврогрупата в сряда

10 Март 2015 12:57 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 10 март 2015, 11:40
Под лиценза на creativecommons

Утре започват разговорите по същество по пакета с предложения за реформи на Гърция. Това обяви председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум след приключването на срещата на финансовите министри на страните от еврозоната

"Прекарахме две седмици в напразно губене на време. Започваме технически разговори по предложенията с реформи на Гърция в сряда в Брюксел. Но някои експерти от институциите ще отидат и в Атина, за да работят заедно с гръцкото правителство и уточнят техническите детайли и параметри паралелно на разговорите в Брюксел. Няма да има следващи плащания към Гърция, ако не се постигне споразумение за изпълнение на реформите", декларира председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум.

Макар че Атина обяви края на мисията на тройката кредитори, министрите на финансите от Еврогрупата бяха категорични, че няма как да се направи оценка на състоянието на гръцката икономика и публични финанси, ако не се направят посещения на място в самата Гърция.

"Тройката е клика от технократи, използвани да посещават Атина и да нареждат на министрите какво да правят. Това колониално отношение, тази принуда, тези практики приключиха. Ние ще направим каквото е нужно, ще осигурим информацията, от която се нуждаят нашите партньори, но този начин на налагане на силния вече е в миналото. Едно е ясно – време за губене няма, и гръцкото правителство не възнамерява да губи време", каза от своя страна гръцкият финансов министър Янис Варуфакис. 

"Хипотетично, ако отхвърлят всичките ни предложения за дълга и реформите, тогава ще се допитаме до гърците какво да правим – независимо дали на избори или референдум. Но допълвам, че това е хипотетичен въпрос, който виси във въздуха", допълни той.

Финансовите министри от Еврозоната са отделили едва 30 минути на Гърция на срещата си в Брюксел, като са настояли Атина да започне конкретни дискусии с експерти от ЕК, ЕЦБ и МВФ. Представители на Еврозоната не бяха убедени от писмото на Варуфакис в петък, което очерта седем планирани мерки. 

Според тях писмото е само отправна точка без точни цифри и не е база за размразяване на спасителната помощ. Йерун Дейселблум допълни, че ще бъде много трудно Гърция да извърши необходимите реформи в рамките на 4-те месеца удължаване на спасителната програма, което получи до юни.

Изключена от капиталовите пазари, със замразени международни заеми и слаби приходи от данъци, Гърция може да изпадне в кешова неплатежоспособност по-късно през месеца, отбелязва Ройтерс. 

Гръцки представител заяви, че Атина има достатъчно пари да плати втората вноска от 310 милиона евро от задълженията си към МВФ на 13 март. Следващите две вноски, всяка от които също по 310 милиона евро, трябва да бъдат платени съответно на 16 и 20 март. 

Според доста финансови експерти и според някои правителства от Еврозоната Гърция ще се нуждае от трети финансов пакет след изтичането на настоящата спасителна програма, но този въпрос все още не е дискутиран официално.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 17 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7999
GBP 2.4796 2.4887 2.2781
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив