29 Март 2024, 14:50 Днес (9) | Вчера (11)

Гърция и кредиторите подновяват разговорите за транша от 8.1 млрд. евро

01 Юли 2013 10:50 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 1 юли 2013, 10:51
Под лиценза на creativecommons

Гръцки представители, включително премиерът Андонис Самарас, казаха, че очакват разговорите да завършат успешно въпреки изоставането в приватизационната програма и реформата в публичния сектор

Гърция и международните й кредитори подновяват разговорите за деблокиране на транша от 8.1 милиарда евро след две седмици прекъсване, по време на които правителството почти се разпадна заради затварянето на обществената радио и телевизия ЕРТ, съобщи "Ройтерс".

Гръцки представители, включително премиерът Андонис Самарас, казаха, че очакват разговорите да завършат успешно въпреки изоставането в приватизационната програма и реформата в публичния сектор.

Ако преговорите се провалят обаче, МВФ може да се изтегли от т нар. тройка кредитори, включваща също Европейската комисия и Европейската централна банка, за да не наруши правилата си за финансиране. Този транш е една от последните големи финансови инжекции в рамките на спасителната помощ от 240 милиарда евро, която изтича в края на 2014 г.

Самарас иска да приключи разговорите бързо, за да може парите да бъдат отпуснати до края на месеца. Той назначи двама реформатори, Кириакос Мицотакис и Адонис Георгиадис, след промените в кабинета от миналата седмица, за да прокарат ключови промени в министерството на административната реформа и здравеопазването.

Неизпълнени цели

Правителството планира да поиска от кредиторите да намалят приватизационната цел от 2.6 милиарда евро, след като руският енергиен гигант "Газпром" оттегли интереса си към покупката на гръцката газова компания ДЕПА.

Атина също така изпусна срока, определен за включването на 12 500 държавни служители в т. нар. схема за мобилност, според която те трябва да бъдат прехвърлени или съкратени в рамките на една година.

Атина и "тройката" не могат да се разберат и за непопулярния имотен данък и евентуалното намаление на данък върху потреблението за ресторантите. Самарас изключи налагането на нови мерки за икономии след като загуби един от коалиционните си партньори в кризата около ЕРТ. Според анализатори и депутати ще бъде невъзможно в парламента да бъдат приети още ограничения.

"Тройката" е неотстъпчива, коментират вестниците

Война за държавния сектор, Еврокомисията не дава повече отсрочка за реформите в публичната администрация, пише в. "Етнос", като подчертава, че от настроенията на представителите на "тройката" ще зависи нормалното получаване на транша, пише БТА.

В. "Нафтемборики" отбелязва, че за Еврокомисията продължаващата рецесия и растящата безработица в Гърция не били достатъчна причина, за да може правителството в Атина да бави изпълнението на антикризисната програма

Според изданието Брюксел бил неотстъпчив и настоявал да се спазват договорените срокове, които предвиждат от 2010 г. до 2015 г. да бъдат съкратени 150 хиляди държавни служители, а 25 хиляди чиновници тази година да бъдат включени в т. нар. "схема за мобилност".

В. "Вима" пише, че на вниманието на "тройката" ще бъде поставен и въпросът за държавното радио и телевизия и за реализацията на поетия от Атина ангажимент да съкрати две хиляди служители от медията.

В. "Та неа" твърди, че кредиторите не приемали новия единен имуществен данък, който ще влезе в сила от следващата година и настоявали да продължи досегашната система за събиране на данъци със сметките за ток, въведен заради кризата в страната.

 

Размерът му зависи от квадратурата на жилищата, засяга в най-голяма степен по-заможните гърци и варира от 0.5 евро до 10 евро на квадратен метър.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив