20 Май 2024, 07:25 Днес (0) | Вчера (0)

Гърция няма да може да извърши плащането си към МВФ на 5 юни

20 Май 2015 12:56 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 20 май 2015, 12:33
Под лиценза на creativecommons

Гърция няма да е в състояние да направи плащането към Международния валутен фонд, което трябва да бъде извършено на 5 юни, освен ако не постигне споразумение с кредиторите си

Това съобщи агенция "Ройтерс", позовавайки се на изказване на говорителя на правителството Никос Филис, направено пред гръцка телевизия.

През следващия месец Атина ще трябва да направи плащания на обща стойност 1.5 милиарда евро към МВФ, а преговорите с ЕС и МВФ за отпускане на свежо финансиране срещу реформи, преди страната да фалира, все още продължават.

"Сега е моментът, в който преговорите трябва да приключат. Сега е моментът на истината, на 5 юни", заяви говорителят на крайнолявото правителство на СИРИЗА Филис пред "Антена 1". "Ако не постигнем дотогава споразумение, което да разреши настоящия проблем с финансирането, те няма да получат никакви средства", добави той.

Правителството в момента няма достъп до друга форма на финансова помощ и не може да продава дълг и по тази причина преговорите са единственият начин да запълни бюджета си.

Миналата седмица беше извършено плащане на стойност 750 милиона евро единствено благодарение на изпразването на депозитарната сметка на Гърция в МВФ.

Преговорите на Атина с ЕС и МВФ продължават вече четвърти месец. Успехът им ще позволи отпускането на 7.2 милиарда евро финансова помощ, но управляващите засега отхвърлят пенсионната реформа и новото трудово законодателство, предложено от кредиторите.

"Няма пари за чуждестранните кредитори, предвид че не са ни давали никакви пари от година, казва Филис. Нямаме средства да направим плащането и това е част от дискусията ни."

Той казва, че правителството трябва да е сигурно, че има пари да плаща пенсиите и заплатите, преди да обслужва дълга си към МВФ. Във вторник кредиторите опровергаха надеждите на Гърция за бързо приключване на преговорите, но обявиха, че те трябва да се ускорят, за да приключат, преди правителството да остане без пари.

Филис обяви, че правителството цели споразумение, което не включва повече намаление на пенсиите и позволява поддържането на по-малък бюджетен излишък и и преструктуриране на дълга. 

 

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 17 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7999
GBP 2.4796 2.4887 2.2781
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив