20 Май 2024, 08:39 Днес (0) | Вчера (0)

Гърция поиска от ЕС нова спасителна програма

01 Юли 2015 09:20 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 1 юли 2015, 09:26
Под лиценза на creativecommons

Гърция поиска нова двугодишна програма от ЕС за спасяване на страната, само часове преди изтичането на крайния срок за сключване на сделка, съобщи Блумбърг

Гърция поиска нова двугодишна програма от ЕС за спасяване на страната, само часове преди изтичането на крайния срок за сключване на сделка, съобщи Блумбърг. Премиерът Алексис Ципрас е помолил за помощ от Европейския механизъм за стабилност, се казва в изявление от кабинета му. Искането е за покриване на всички финансови нужди на страната в следващите две години, заедно с план за преструктуриране на дълга, заявиха от гръцкото правителство. Правителството ще продължи преговорите, търсейки жизнеспособно споразумение в рамките на еврозоната, се посочва още в изявлението. Предложението на Ципрас не включва някоя от мерките за икономическа реформа на европейските кредитори, които се преговарят от месеци. В предложението на гърците МВФ не фигурира изобщо.

Този ход е поредният опит на Гърция да принуди международните кредитори, след като разговорите се провалиха през уикенда. Ципрас призова за изненадващ референдум на 5 юли за последния пакет от мерки за строги икономии. Европейските лидери заявиха, че в крайна сметка този вот е за оставане на страната в еврозоната.

Гърция няма да плати дължимата вноска от 1,6 млрд. евро по заема към Международния валутен фонд, но Атина все още се надява на споразумение с кредиторите по спасителния пакет в последния момент. Това заяви вчера гръцкият финансов министър Янис Варуфакис, цитиран от Ройтерс. Варуфакис по-рано заяви, че Гърция може да се обърне към съда за да избегне да бъде извадена от еврозоната, ако не се постигне компромис с кредиторите. "Гръцкото правителство ще използва всички юридически права на наше разположение”, каза Варуфакис.

Преди това бе съобщено, че председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е предложил на гръцкия премиер Алексис Ципрас решение "в последната минута”, което може да доведе до постигането на споразумение по референдума в страната. В разговор по телефона с Ципрас Юнкер е обяснил "основните рамки на решение в последната минута”, допълни същият източник. Идеята е Ципрас да приеме последния план на кредиторите от събота и да се ангажира да призове гърците да одобрят този текст на референдума в неделя, 5 юли. Това би позволило да се свика среща на Еврогрупата. Според някои гръцки медии Ципрас е отхвърлил новите предложения на Юнкер. Според в. "Етнос” въпреки първоначалния отказ, екипът на премиера Ципрас се е заел да преразгледа предложението на Юнкер и че в следващите дни Атина ще излезе със свое предложение към кредиторите, което и се случи вчера.

Германската канцлерка Ангела Меркел пък заяви, че изобщо не й е известно да има за друго предложение към Гърция, за да бъде деблокирано споразумение за финансова помощ за страната в последната минута. По думите й, последното предложение на комисията, за което тя знае, е от петък. Меркел изтъкна, че вратите са отворени за преговори с Гърция, но че няма индикации за пробив в последната минута. Тя обаче изтъкна, че "линиите за комуникация с Гърция няма да бъдат прекъснати”, дори и спасителната програма да приключи.

От своя страна германският министър на финансите Волфганг Шойбле заяви, че дори в неделя гърците да гласуват против предложените реформи, Гърция може да остане в еврозоната поне за известно време и допълни, че ЕЦБ прави всичко възможно за защита на еврото, ако гърците застанат зад Ципрас. Късно в понеделник Ципрас заяви, че ако отговорът на референдума е за предложенията на ЕС, той ще подаде оставка.

На 26 юни Гърция напусна преговорите с кредиторите за нови мерки за бюджетни икономии в замяна на размразяване на международната помощ. На 27 юни на извънредно заседание Еврогрупата констатира, че преговорите са прекратени, програмата за помощ на Гърция приключва на 30 юни и Атина няма да получи отсрочка за плащанията към Международния валутен фонд в размер на 1,6 милиарда евро, които трябва да бъдат направени до 30 юни.

Сега, след като всички страни по същество заявиха, че не очакват Гърция да покрие вноската си от 1,6 милиарда евро към Международния валутен фонд (МВФ), възниква въпросът какви мерки може да вземе международният кредитор в отговор, отбелязва ДПА. Отговорът е, че изглежда МВФ не може да направи кой знае какво. Обявяването в несъстоятелност на Гърция би означавало, че за първи път развита страна не успява да си плати навреме задълженията към МВФ, но международният кредитор посочи, че няма средства за налагане на санкции в такива случаи. Ако Гърция не плати, ръководителката на МВФ Кристин Лагард ще бъде задължена да информира съвета на МВФ за дължимите средства. В разпоредбите на МВФ обаче няма нищо, което да изисква от нея да предприеме действия. Бруно Силвестре, който е експерт по МВФ, отбелязва, че Кристин Лагард ще има до месец да отправи официално уведомление. Кога ще го направи е лично нейно решение, посочи той, като предупреди, че вероятно ще бъде "по-рано, отколкото по-късно”. Такъв подход на изкачване ще даде възможност на МВФ да види изхода от референдума в неделя. Ако се стигне до момент, в който МВФ потвърди, че Гърция е в неплатежоспособност, това просто ще означава, че международният кредитор вече няма да може да отпуска още заеми на Гърция. Не е ясно как ще реагират на такова решение международните рейтингови агенции.

Досега само три страни не са плащали задълженията си към МВФ - Сомалия, Судан и Зимбабве. Има обаче много случаи на закъснели плащания като Аржентина и Перу.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 17 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7999
GBP 2.4796 2.4887 2.2781
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив