02 Май 2024, 09:52 Днес (2) | Вчера (0)

Гърция преброи 45 000 пенсионери-фантоми

04 Януари 2013 16:33 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 4 януари 2013, 16:38

Най-често близки на починали пенсионери не оповестяват смъртта, за да се възползват от пенсията им

45 000 пенсионери-фантоми бяха установени след преброяването на пенсионерите, които получават средства от фонда за пенсионно осигуряване на заетите на свободна практика. Крайният срок на преброяването трябваше да приключи на 31 декември миналата година, но поради натрупването на почивни дни покрай Коледните и Новогодишните празници ресорното министерство даде удължение на преброяването до края на тази седмица. Общо регистрирани в този фонд са 350 хиляди. Удължението на срока за регистрация не даде резултат и броя на неявилите се се оказа повече от шокиращ, разкрива електронното издание grreporter. 
В началото на ноември 2012 министерството на труда и социалното осигуряване обяви преброяване на пенсионерите, които са регистрирани в Агенцията по осигуряването на заетите на свободна практика. В продължение на два месеца те трябваше да се явят в районния си клон на която и да е банка или пощенски офис, за да вземат участие в преброяването. Тези, които имат проблеми с мобилността и не могат да се явят лично, трябваше да бъдат представени от нотариално заверени техни представителни лица в районните офиси на фонда. До момента данните сочат, че около 12% от пенсионираните на свободна професия са “мъртви души” и пенсиите им отиват в джобовете на трети лица за сметка на данъкоплатците.
“Досега в Гърция не беше създаден никакъв вид контролен механизъм, който да проверява броя на пенсионерите в страната. Въпреки, че за да се издаде пенсия, се правят десетки кръстосани проверки и заверки, не съществува метод от страна на държавата, с който да се удостовери дали един пенсионер е жив. Всичко е в ръцете на роднините, от които се очаква доброволно да предоставят смъртния акт пред властите, за да се прекрати изплащането на пенсията”. Това заяви пред GRReporter експерт от системата на Агенцията по осигуряването на заетите на свободна практика, който пожела да остане анонимен.
 Той настоя, че периодичните проверки са единствен изход за установяването на пенсионерите-фантоми, докато не се направи единна система за проверка на статуса на  гражданите, който да се свързва данъчните служби със социално-осигурителните фондове.
 “Преди кризата никой в системата на държавната администрация не се питаше къде отиват парите. Кризата накара държавното управление да затегне контрола. Така излязоха на яве десетките хиляди несъществуващи пенсионери, които източват всеки месец средства от системата”, обяснява той. Най-често става въпрос за деца или внуци на починали пенсионери, които не оповестяват смъртта и се възползват от пенсията на покойника.
 Докато не се изгради по-стабилен контролен механизъм, специалистът смята, че системните преброявания на пенсионерите трябва да продължи. Той предлага да се провеждат на всеки три години за регистрираните във всички пенсионни фондове. По този начин ще може да се избегнат подобни масови явления на измами и да се спре изтичането на средства от и без това фалиралите пенсионни каси.
 Единственият частичен контрол, който държавата е упражнявала до момента е при изплащането на допълнителната пенсия на вдовиците. В Гърция по закон съпругите имат право да получават 70% от пенсията на мъжа си след неговата смърт. На третата година от издаването на пенсията, системата автоматично намалява изплащаната сума от съпружеската пенсия на половина. Ако вдовицата се яви и с доказателства, че не работи и не се е оженила повторно, допълнителната пенсия се възстановява. Същата процедура се повтаря когато вдовицата навърши 65 години. След това държавата не е предвидила мерки за контрол и доказване на правото на пенсия.
 “Може системата с въвеждането на системно преброяване да не е съвършена, но все пак е начало”, пояснява специалистът. Още през миналата година тя даде резултат и след провеждането на три различни преброявания в страната се прекрати изплащането на над 200 хиляди фалшиви пенсии, които източвали от бюджета 800 милиона евро годишно. Според данните публикувани през ноември миналата година фалшивите пенсии са стрували на гръцкия бюджет за последните 10 години пет милиарда евро.
 Измамите със социалните помощи са друг бич на местното осигуряване, което на свой ред изсмуква милиони евро всяка година. Такъв беше скандалът на остров Закинтос, който получи името “островът на слепците”. Проверка преди година показа, че от общо 388 регистрирани слепци само 34 са били реално незрящи. Другите са взимали солидна социална помощ без да имат инвалидност.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 01 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8248
GBP 2.4796 2.4887 2.2881
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив