03 Май 2024, 17:12 Днес (0) | Вчера (13)

Гърция ще преговаря с кредиторите за облекчаване на дълга ѝ през юни

31 Март 2015 15:49 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 31 март 2015, 15:19
Под лиценза на creativecommons

Гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви, че европейските кредитори на страната са се съгласили да започнат през юни преговори за облекчаване на дълга ѝ

Ципрас говори пред парламента, който обсъди новия план с реформи, от който правителството очаква да събере приходи в размер на 3.7 милиарда евро. Засега обаче този план се отхвърля от Брюксел като неопределен и недостатъчен.

Гръцкият парламент обсъди пакета с нови реформи, които правителството на Алексис Ципрас предложи на европейските си партньори в опит да получи ликвидни средства за покриване на текущите си финансови нужди. Премиерът Ципрас заяви, че кредиторите на страната са се съгласили на преговори за облекчаване на гръцкия външен дълг, които може да започнат през юни. Той подчерта, че се надява на честен компромис с партньорите, но не на всяка цена.

"Кредиторите приеха целта за първичен излишък през 2015 г. Поеха също така ангажимент да започнем разговори за облекчаване на дълга през юни. За да сложим веднъж завинаги точка по този въпрос, искам да кажа, че ново кредитно споразумение не е било подписвано, нито какъвто и да е друг меморандум", заяви Алексис Ципрас.

По този начин Ципрас опроверга спекулациите, че ще има трети спасителен пакет за Гърция от еврозоната. За миналата година държавният дълг на страната прехвърли 177% от БВП. Опозицията в лицето на "Нова демокрация” и ПАСОК заяви, че ще подкрепи всички разумни усилия за постигане на споразумение в тази критична ситуация.

"Дойдохме в парламента да подкрепим Гърция в критичните преговори – нещо, което никога не е било правено от СИРИЗА преди. Да подкрепим гръцката национална позиция, да постигнем консенсус", заяви Андонис Самарас – лидер на "Нова демокрация”.

С бързо изпразваща се държавна хазна, времето на Атина изтича, докато се опитва да убеди европейските кредитори, че ще приложи структурни реформи в замяна на отблокиране на поредния транш от 7.2 млрд. евро от спасителната програма, който вече няколко месеца е блокиран. Източници от гръцкото правителство споменават датата 20 април като Рубикон, дотогава страната ще свърши парите, с които покрива част от задълженията си. Официален представител, участващ в преговорите в Брюксел, определи предложенията за реформи по-скоро като идеи, отколкото като реално функциониращ план. Според източници от ЕК, Гърция и Европейската работна група ще дискутират по реформите на 1 април. Европейските партньори обаче продължават да говорят за разрушено доверие между Гърция и тях заради неизпълнението на поетите ангажименти от страна на балканската държава.

Освен мерки като борба с избягването на данъци, вдигане на ДДС за хазарта, повишаване на акцизите за цигарите и алкохола, издаване на лицензи за телевизия и хазартни онлайн игри, ревизия на всички банкови трансфери в чужбина, гръцкото финансово министерство е включило в списъка с реформи още приватизационни сделки, от които очаква да получи приходи за 1.5 милиарда евро, както и създаване на лоша банка за заемните средства, които са били върнати от еврозоната през февруари. По тези мерки Гърция очаква да събере 3.7 млрд. евро през 2015 г. Пакетът цели постигане на първичен бюджетен излишък от 1.5% от БВП за тази година, сравнено с предишната цел 3% в помощния пакет за 240 млрд. евро от ЕС/МВФ, както и растеж от 1.4% от БВП за 2015 г.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив