07 Октомври 2024, 07:19 Днес (0) | Вчера (0)

Д-р Георги Петров: Проблемът със здравното осигуряване трябва да се реши, защото отлагането му ще поддържа напрежение в обществото, ще породи недоволството на коректните платци

18 Декември 2003 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Директорът на НЗОК изпрати открито писмо до президента

Директорът на НЗОК д-р Димитър Петров изпрати открито писмо до президента Георги Първанов. Проблемът със здравното осигуряване трябва да се реши, защото неговото отлагане във времето само ще поддържа напрежение в обществото, ще поражда недоволството, породено и от протестите на коректните платци към държавата, се казва в писмото. Споделям позицията, че заплащането на здравни вноски е законово задължение, което гражданите трябваше да изпълнят преди години, се казва още в него. Но държа да подчертая, че адресатът на този проблем не е Здравната каса, защото тя изпълнява задълженията си. Успяхме да засечем кои здравноосигурени лица са коректни платци и кои ползват здравноосигурителни услуги, без да са спазили законовите си задължения за заплащане на дължимите здравноосигурителни вноски. НЗОК инициира промени в нормативната уредба за дефиниране на възможността за еднократно разсрочено заплащане на дължимите здравноосигурителни вноски.
Действащата в България здравноосигурителна система е изградена на принципа на солидарността. Не може да продължава лечението на тези, които не дават дължимото по закон в тази система, а се възползват от изрядността на другите.
НЗОК и НОИ свършиха работа, която е техен законов ангажимент. Даде се гласност на данни, които са ясно отражение на законодателното несъвършенство, на липсата на отговорност на някои български граждани да плащат своите задължения към държавата.
Нужна е наистина по-висока събираемост на здравните осигуровки, което ще доведе до повече средства в бюджета за постигане на целта, към която се стремим всички – подобряване на здравеопазването в България, се казва още в откритото писмото до Георги Първанов.

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 04 Октомври 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7717
GBP 2.4796 2.4887 2.3212
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив