07 Юли 2024, 02:00 Днес (0) | Вчера (0)

ДНСК: Щетите в Аспарухово са заради замърсяване и незаконно строителство

14 Юли 2014 13:08 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 14 юли 2014, 13:07
Булфото

Причината за така големите щети в кв. "Аспарухово" е замърсяване със строителни и битови отпадъци на деретата, незаконното строителство, а в частта на ул. Моряшка – зле поддържаният отводнителен канал

За човешките жертви основна причина това е незаконното строителство. Това каза арх. Николай Христов, началник ДНСК.

Строителният контрол даде брифинг за резултати от проверката по разпореждане на министъра на инвестиционното проектиране Иван Данов. Те съобщиха резултатите от извършената по документи и на място проверка от органите на ДНСК на издадените строителни книжа за строежите в обхвата на засегнатите територии от проливните дъждове и наводнението по отношение законосъобразността на изпълненото строителство в район Аспарухово, община Варна. 

Замърсяването с битови и строителни отпадъци и незаконното строителство са предизвикали необичайно високата вълна, която пък е била вследствие на един необичайно интензивен дъжд, каза началникът на ДНСК. Той обясни, че преди това дни наред е валяло и земята е била напоена. 

"Никакво строителство да няма, никакви боклуци да няма, пак е щяло да се образува вълна, но на пътя й е нямало да има жертви", обясни той. Началникът на ДНСК смята, че в случая това битово и строително замърсяване и това незаконно строителство са причина за човешките жертви.

Варна има одобрен ОУП, ПУБ за строителен и регулационен план на 28 микрорайон, действащ от 1978 г. Според действащия регулационен план от 1978 г. най–засегнатите територии от наводнението в Аспарухово са били предвидени за озеленяване. Там, където са тези къщи, е трябвало да има озеленяване.

От 1992 г. има регулационен план за квартала с нанесена корекция, който не е влязъл в сила поради обжалвания. В него са били предвидени корекции на дере. ДНСК съставили 17 констативни протокола за постройки, които са пострадали. Няма как при такова незаконно строителство да се каже и кога са построени постройките. Според арх. Николай Христов причините са две: незаконни жилища, които са били обитавани по това време; замърсяването с битови и строителни отпадъци също е допринесло за ескалирането на това наводнение, т.е. за по – големите поражения.

Това са незаконни сгради на хора, които нямат друг избор, ако общината ги разруши, нарушавайки закона, защото при единствено жилище, когато премахваш на един човек жилище си длъжен да му осигуриш жилище. В момента в нито една община няма политика за изграждане на това което някога се наричаше фондови жилища, каза арх. Христов. Във Варна през 1997г. е ликвидирано това предприятие. Той припомни, че една от целите, с които беше създадено МИП е изграждане и програми за социална жилищна политика, заедно с общините.

Според началника на ДНСК проблемът, е че тези хора нямат алтернатива в момента, в който им се премахнат жилищата.

До 2012 г. са установени 14 преписки за незаконни строежи с образувани административни производства, 12 са премахнати, а останалите две са в процедура по избор на изпълнител. Премахнатите са на територията на най – засегнатите от наводнението части.

В началото след наводнението излязоха в пространството твърдения, че има сеч в гората над квартала – няма такова нещо, категорични са от ДНСК.

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 05 Юли 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8109
GBP 2.4796 2.4887 2.3101
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив