30 Април 2024, 21:52 Днес (13) | Вчера (10)

Да се изчака три месеца за ефектите от здравните реформи, призова шефът на БЛС

14 Май 2015 09:12 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 14 май 2015, 09:18
Под лиценза на creativecommons

Лекарският съюз е притеснен от сливането на деветте болници в карето "Медицинска академия"

"Реформа в здравеопазването трябва да има и на всички е ясно, че тя е много закъсняла", заяви председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) Венцислав Грозев пред БНТ и уточни, че от съсловието се притесняват от сливането на деветте болници в София.

Според лекарите има опасност от загубата на работни места, както и проблеми при припокриването на функциите на отделни звена в различните болници. На подобно мнение са и лекарите в болниците в страната, заяви Грозев.

Тази седмица здравното министерство взе решение за стартиране на процедура по създаване на Гражданско дружество, което да обедини администрациите на деветте болници в карето "Медицинска академия". Структурата ще отговаря за уреждането на всички немедицински дейности на лечебните заведения, включително ремонтите и поддръжка на сградите, болнично хранене и за персонала, стерилизация, транспорт, охрана и други доставки и услуги. То ще води цялата документация за всички болници.

Лекарите са съгласни с съкращаването на административните разходи (близо 350-400 души ше бъдат съкратени по данни на министерството), което можело да доведе и до значително увеличение на заплатите на лекари и медицински сестри.

На въпрос дали от БЛС са готови да дават кредит на доверие на министър Москов, Грозев заяви, че въпросът не е бил обсъждан официално, но изяви лично мнение, че трябва да се изчака 3 месеца, за да се види какъв ще е ефектът от сливането.

В сряда премиерът Бойко Борисов също помоли за кредит на доверие към здравния министър Петър Москов. "Виждам усилието, усърдието, желанието и ви моля да проявим търпение още седмица или десетина дни да видим на схема, на таблички реформата и да може да дебатираме кое е по-правилно", заяви Борисов.

Грозев коментира и отпуснатите допълнителни пари от резеерва на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за бюджетите на болниците. С 2 процента ще се увеличат средствата на университетските болници и с 1 на сто -  на общинските здравни заведения със спешни отделения.

Шефът на БЛС каза, че не е съгласен с раделянето на болници, които дават спешна помощ и останалите, както и радзелянето на общински болници и такива в столицата. "Ясно е, че парите не са достатъчни. Нашата система е с крайни липси", добави той.

Като задача номер едно пред себе си, Грозев обяви връщането на медицината в здравните заведения и намаляването на "бумащината", както и връщането на младите лекари в системата, чрез подобряване на условията за специализация и по-добри начални заплати.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 30 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2877
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив