20 Април 2024, 12:35 Днес (0) | Вчера (10)

Даниела Петкова: Пенсионните промени се правят от отчаяние за финансовото състояние на НОИ

19 Декември 2014 15:56 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 19 декември 2014, 16:48
Булфото

Пенсионният експерт прогнозира задълбочаващо се недоверие към пенсионната система и разочарование у международните инвеститори

Нямаме никакви колебания за целта на този закон – тя е да се промени сегашният модел на пенсионната система и да се отвори вратата към втората крачка, а именно да се приберат част или всички спестявания на гражданите за втора пенсия. Това се прави прикрито, зад фасадата на уж нещо много демократично като правото на избор, но при премълчаване на факта, че това е избор между това да имаш собствени пари за собствената си пенсия и това да нямаш собствени пари. Това обяви пред електронното издание offnews.bg Даниела Петкова, председател на Управителния съвет на пенсионноосигурителна компания "Доверие".

"Очевидно трябва да се подпомогне бюджетът на Националния осигурителен институт, вероятно с надежда от страна на управляващите да покажат по-малък дефицит, отколкото НОИ показва всяка година. Този дефицит реално е над 4 милиарда лева всяка година, заедно със сумите за 12% трансфер от държавата, и данъкоплатците ги плащат допълнително, за да може НОИ да изпълнява задълженията си спрямо възрастните хора в България", коментира Петкова. Тя добави, че мотивите за приемането на този закон са продиктувани от отчаяние за финансовото състояние на държавния пенсионен фонд.

Петкова определи като недопустим начинът, по който се случва промяната. "Ако този законопроект е добър за хората, нека приемем даже, че вносителите му вярват, че ще направят хората вечно щастливи, защо толкова се бърза да се приеме по този абсолютно неприемлив начин, който съвършено не отговаря на никакви правила за законодателна дейност и най-вече на европейските ценности, една от които е провеждане на реален тристранен диалог? Защо всички други решения в областта на пенсионната реформа се отлагат, а за това се бърза да се приеме в рамките на една седмица без обществено обсъждане, без обсъждане в Съвета за тристранно сътрудничество, без оценка на въздействието?"

Даниела Петкова бе категорична, че за хората, които редовно са си плащали вноските през целия си трудов стаж, втората пенсия ще надхвърля далече редукцията на първата държавна пенсия. "Твърдя това с пълна отговорност и ако не е вярно, съм готова да напусна пенсионната система", каза още тя. Несериозно е да се твърди, че пенсията в солидарния пенсионен фонд е по-сигурна при положение, че е гарантирана от държавата и частните фондове трябва да се конкурират с това, каза още Петкова.

Ако този закон бъде приет, в краткосрочен план сигурно дефицитът на НОИ ще бъде по-малък. Но в средносрочен и дългосрочен план, предвид факта, че ще се прехвърлят само хора, които не са имали осигурителни вноски, но биха искали да получават пълен размер на пенсията, солидарният пенсионен фонд ще получи малко пари, прогнозира пенсионният експерт.

Даниела Петкова обобщи, че най-негативният ефект, който със сигурност ще настъпи, е задълбочаващото се недоверие към пенсионната система и към държавата, а малкото останали международни инвеститори няма как да не бъдат разочаровани.

Цялото интервю с Даниела Петкова може да прочетете в раздел "Интервюта" на сайта ИНСМАРКЕТ.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив