14 Май 2024, 15:46 Днес (8) | Вчера (12)

Данъчна кампания 2004

13 Януари 2004 в-к "Новинар" по статията работи:
A+ A-

5% отстъпка, ако платите патента сега

31 януари е срокът за подаване на патентни декларации за 2004 г., припомниха вчера от Главната данъчна дирекция. Ако не го спазите, данъчните могат да ви наложат глоба до 500 лв. При неверни данни в декларацията, водещи до намаляване на данъка, санкцията е до 1000 лв. Ако пък не декларирате патентна дейност, ще ви глобят с двойния размер на данъка за нея. Прагът за облагане стана 50 000 лв. оборот за предходната година. Таксиметровите и автобусните превозвачи плащат патент независимо от оборота. За непатентните дейности облагането е по общия ред.
Патентният данък е определен като абсолютна сума в закона и не се влияе от финансовия резултат. Размерът на данъка се определя в зависимост от функционалния тип на населеното място и специфичните особености на съответната дейност.
Например за дейността "хотели и други средства за настаняване с не повече от 20 стаи" патентен налог се дължи, в случай че съответният обект подлежи на категоризация с 1 или 2 звезди, като показател за определяне на данъка е броят на стаите. За дейността "търговия на дребно до 100 кв. м нетна търговска площ на обекта" показател е нетната търговска площ на обекта в кв. м, за "платени паркинги" - броят на местата за паркиране; за "транспортна дейност" - броят на моторните превозни средства, и т.н.
От обхвата на патентния данък през 2004 г. отпаднаха производителите на храни и др. стоки. Доходите им вече ще се облагат по общия ред.
През т.г. броят на местата за консумация в заведенията за хранене не е условие за облагане с патент. Досега тези обекти плащаха налога само ако са с до 100 места.
Заплащането на патента става на четири равни вноски - до 31 януари, до 30 април, до 31 юли и до 31 октомври. Ако платите цялата сума за годината наведнъж до 31 януари, ще ползвате 5% отстъпка. Ако започвате дейност през течение на годината трябва да определите данъка пропорционално на броя на месеците, през които ще извършвате дейността. Месецът на започване не се брои. Това не се отнася за дейностите "хотели и други средства за настаняване с не повече от 20 стаи", подлежащи на категоризация с 1 и 2 звезди, както и за "заведения за хранене и развлечения", подлежащи на категоризация с 1, 2 и 3 звезди. За тези дейности данъкът се заплаща в годишен размер, включително и в случаите, когато дейността започва през течение на годината.
Ако преустановите дейността през течение на годината, дължите данък за цялата година, освен ако спирането на работата е причинено от непреодолима сила, включително заболяване. Наличието на тези обстоятелства се доказва с документи, издадени от компетентните органи. Например протокол от КАТ или МВР при катастрофи и кражби; удостоверение от пожарната при пожар и наводнение; решение на ТЕЛК и др. При наличието на посочените обстоятелства дължите данък за месеците, през които е извършвана дейността, включително и за месеца на преустановяването й.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 13 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8144
GBP 2.4796 2.4887 2.2727
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив