02 Май 2024, 06:39 Днес (0) | Вчера (0)

Дефицитът на таланти в ИТ сигурността се задълбочава

08 Февруари 2024 16:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 8 февруари 2024, 12:47

Повечето действащи специалисти не са щастливи от своя кариерен път, мнозина мислят за напускане

Недостигът на специалисти с умения в сферата на киберсигурността продължава и дори се задълбочава. Многогодишната тенденция не само не забавя темп, но се ускорява заради комбинацията от дефицит на експерти, претоварването и прегарянето плюс все по-агресивните атаки, водещи до все по-големи щети за организациите, пише TechNews.bg. 71% от професионалистите в областта на сигурността казват, че организацията им е била засегната от глобалния недостиг на умения за кибер-сигурност – в сравнение с 57% през 2021 г. 61% твърдят, че недостигът на умения е довел до увеличаване на натоварването на съществуващия екип. 49% твърдят, че заради недостига на умения новите работни места да остават отворени седмици или месеци наред. Това е особено болезнено за по-малките организации, тези в отдалечени райони и тези в публичния сектор, но дори големите и добре обезпечени организации съобщават за трудности при попълване на позициите в ИТ сигурността. 43% твърдят, че недостигът на умения е довел до висок процент на прегаряне и/или отпадналост сред служителите по киберсигурност. Получава се омагьосан кръг. Организациите страдат от недостиг на служители или им липсват критични умения. Така те карат съществуващите служители да правят повече с по-малко. Служителите прегарят и най-сетне тръгват да търсят по-спокойна работа другаде, опразвайки съществуващите позиции, които остават незаети дълго и съответно водят до още повече работа за съществуващия екип. Порочна спирала. 39% твърдят, че недостигът на умения е довел до невъзможност за изучаване или използване на технологиите за сигурност в пълния им потенциал. Това също е омагьосан кръг. Специалистите нямат време за самоусъвършенстване, организациите харчат още повече за технически средства за сигурност, но екипите научават само основите и в крайна сметка фирмите остават изложени на риск. 39% твърдят, че недостигът на умения е накарал техните организации да наемат и обучават младши служители, а не опитни кандидати. Тази стратегия е подходяща, ако инвестирате разумно в програми за стаж и обучение, за да създадете център за върхови постижения в кибер-сигурността. Но на практика това не се случва в повечето организации. А когато обучението е некачествено или липсва, младшите служители бързо ще се окажат претоварени.
Перспективите са нерадостни. 66% от съществуващите експерти по киберсигурност смятат, че работата им е станала по-трудна през последните 2 години, като 27% заявяват, че е "много по-трудна". Претоварването, недостигът на кадри и бюджетните дефицити, съчетани с външни проблеми като все по-висококачествените атаки и предизвикателствата за спазване на нормативните изисквания правят професията все по-жестока.
Повечето специалисти по кибер-сигурност вече не са щастливи от избора си на кариерен път. По-малко от половината професионалисти по сигурността могат да кажат, че са "много доволни" от текущата си работа. В същото време 50% от професионалистите твърдят, че вероятно ще напуснат настоящата си работа в рамките на година. Порочната спирала се завърта още повече. Неудовлетворението подтиква мнозина да напуснат, но свежите попълнения са недостатъчно. Много от тях са и недобре подготвени за това, което ги очаква.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 01 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8248
GBP 2.4796 2.4887 2.2881
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив