06 Октомври 2024, 09:35 Днес (0) | Вчера (0)

Джералд Шиф иска част от преизпълнението на приходите да отиде за намаляване на дефицита

17 Ноември 2003 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Милен Велчев се срещна с мисията на МВФ

Днес Милен Велчев и неговия екип се срещнаха с представителите на МВФ за България, начело с Джералд Шиф. Следващите 10 дни мисията ще направи преглед по последното споразумение и ще се запознае с изпълнението на бюджета за тази година и с проектобджета за 2004 г.

Основните теми на разговорите ще бъдат фискалната политика на страната, увеличения дефицит по текущата сметка на платежния баланс и мерките за компенсиране на тези процеси чрез затягане на фискалната политика, съобщи след срещата министърът на финансите.
Джералд Шиф подчерта, че фондът продължава да смята, че българската икономика се развива положително, икономическият растеж е стабилен и висок при ншска инфлацията, а безработицата спада с  бързи темпове. “Считаме, че една от причините за  добро представяне на България е фискалната политика, водена от правителството”, каза Шиф. Той вижда евентуална опасност в разширяващия се дефицит по текущата сметка на платежния баланс. Една от задачите на разговорите по време на настоящата мисия е уточняването  какви мерки трябва да се вземат, за да се спре това нарастване, каза ръководителят на мисията на МВФ.

Милен Велчев счита, че излишъкът отчасти има временен характер, защото представлява отлагане на разходи, които са планирани в бюджета за тази година. Друга причина за него е преизпълнението на приходите. 

Джералд Шиф коментира, че правителството е събрало значително повече приходи от планираното, като една от основните причини за това е рязкото нарастване на вноса. Затова част от това преизпълнение би трябвало да се спести и да се използва за намаляване на бюджетния дефицит.

Резултатите от тази мисия ще са основание за успешното приключване на двугодишното споразумение с МВФ и ще създадат основата за съставяне на евентуално ново споразумение, което да бъде предпазно, каза министърът на финансите.
На разговорите днес присъства и бъдещият ръководител на мисията на МВФ за България Ханс Фликеншийлд, който ще поеме поста от Джералд Шиф от началото на 2004 г.

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 04 Октомври 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7717
GBP 2.4796 2.4887 2.3212
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив