25 Април 2024, 10:48 Днес (2) | Вчера (12)

Дневната винетна такса беше отложена за 2007 г.

16 Януари 2004 в-к "Сега" по статията работи:
A+ A-

Камионите и автобусите минават на новата система на таксуване от 1 април

Едва от 1 януари 2007 г. ще се въведе и дневна винетна такса за преминаване по пътищата от републиканската пътна мрежа. Това предвиждат последните промени в Закона за пътищата, одобрени от транспортната комисия на извънредно заседание. Днес парламентът трябва да ги гласува окончателно в пленарната зала.
Дневната такса ще е един от вариантите на винетки, които ще могат да си купуват шофьорите на леки коли, автобуси и товарни превози. Освен нея ще има годишна, месечна и седмична такса.
Въвеждането и на дневна винетка бе прието по предложение на ОДС след скандал в пленарната зала миналата година. Тогава от финансовото министерство реагираха гневно с аргумента, че има принципна договорка с Европейската комисия да не се въвежда у нас дневна такса. Причината е високата цена в ЕС, която страната ни е длъжна да въведе. В ЕС дневната винетка е поне 8 евро, или 16 лв. Заради споровете в зала бе провалено въвеждането на винетната система от 1 януари.
Винетките стават задължителни за товарните превозвачи и за автобусите от 1 април. Превозвачите ще могат да избират между годишна, месечна и седмична такса. Те ще бъдат освободени от плащане на пътен данък. Налогът ще се дължи само за първите три месеца на тази година, през които винетките не са действали. Надвнесената сума от данъка, платен за цяла година, ще може да се връща или да се прихване с друго данъчно задължение.
За леките коли винетната система ще се въведе от 1 януари догодина, както се предвиждаше първоначално. До 2007 г., когато ще се въведе и дневната винетка, собствениците ще могат да избират между годишна, месечна и седмична такса.
КОНФЛИКТ По дневен ред парламентът трябваше да гласува промените в закона за пътищата още вчера, но поради липса на кворум заседанието бе прекратено още сутринта. Министърът на регионалното развитие Валентин Церовски, който бе в парламента, за да защитава текстовете, коментира, че според него с идването си до парламента е натрупал политически опит и е разбрал, че има някакви интереси, които явно блокират строежа на магистралите в България. Депутатите го обвиниха, че отсъствал от заседанието преди Нова година и затова не приели промените.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив