25 Април 2024, 14:55 Днес (10) | Вчера (12)

Днес е европейският ден без загинали на пътя

19 Септември 2018 10:10 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 19 септември 2018, 10:27

Годишно около 30 деца загиват, а 110 получават травми и наранявания при катастрофи

19 септември е обявен за Европейски ден без загинали на пътя. Акцията, станала популярна с наименованието EDWARD (European Day Without A Road Death – "#ProjectEDWARD”), се организира мащабно и всеобхватно на национално ниво от Министерството на вътрешните работи на България за първи път през 2016 г. Инициативата е на ТИСПОЛ – Европейската мрежа на службите на пътна полиция, и е допълващо събитие към Европейската седмица на мобилността.
През 2016 г. и 2017 г. за ден без загинали на пътя е определен 21 септември. През 2018 г. денят е 19 септември.
Призивът е всички участници в движението по пътищата да отделят малко време и дори само за няколко минути да помислят за рисковете, с които се сблъскват ежедневно; за рисковете, на които може да изложат останалите; и за това как самите те може да допринесат за намаляването на рисковете на пътя.
Призивът е в детските и учебните заведения, институциите и организациите чрез семинари, конференции, състезания и други форми да се разпространяват и активизират информации и дейности за повишаване вниманието при движение по пътищата.
Една от инициативите в днешния ден е провеждане на територията на цялата страна на засилени проверки на автомобили, извършващи обществен превоз на товари, и автобуси, извършващи обществен превоз на пътници.

Според статистиката годишно около 30 деца загиват, а 110 получават травми и наранявания при катастрофи. От Института за пътна безопасност предлагат да се увеличи броят на часовете за обучение по пътна безопасност в училище и да се изясни статутът на дисциплината – дали да е отделен предмет или модул, предаде БНР.
Българският червен кръст организира празник, с който ще бъдат отбелязани Международният ден на мира и Европейският ден без загинали на пътя. Събитието е в столичния Южен парк.
По повод на Деня без загинали на пътя председателят на Съюза на българските автомобилисти се обърна с отворено писмо до шофьорите в България. В интервю за предаването "Преди всички" Емил Пенчев обясни какво е съдържанието на писмото: "Голяма част от вината при пътно-транспортни произшествия е при водачите, но, както премиерът обеща, трябва да се приеме нов Закон за движение по пътищата, да се формира нова комисия или агенция, която да обедини всички, носещи отговорност държавни служители по безопасността на движението".
Пенчев смята, че предприетите мерки през последните години, касаещи корупцията при пътните полицаи, имат ефект и тя е намаляла драстично: "Но ние берем сега плодовете на многото продадени книжки през годините, именно на корупцията в миналите години, когато пияни водачи са пускани да продължават".
Според него полигоните са необходими, за да могат да се учат младите шофьори да управляват автомобила при екстремни условия: "Това, което той не може да го научи на пътя – да шофира в хлъзгави участъци, буквално върху лед. Това става и за обикновените, и за професионалните водачи".

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив