06 Май 2024, 23:57 Днес (0) | Вчера (1)

До края на декември "Напоителни системи" ще се справят с "предаварийните" язовири

09 Декември 2014 15:46 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 9 декември 2014, 13:47
Под лиценза на creativecommons

До края на декември "Напоителни системи" ще трябва да се справят с язовирите, които са обявени в предаварийно състояние, за да се елиминира рискът от възникване на проблеми

Това съобщи във вторник министърът на околната среда и водите Ивелина Василева във връзка с критичната ситуация в страната тази седмица пред агенция Фокус.

Единен национален орган, който да следи състоянието на язовирите и да координира действията за защита от наводнения, ще бъде създаден най-вероятно в началото на 2015 г., стана още ясно от изказването на Василева, която уточни, че до края на годината (до края на декември 2014 г.) работна група за превенция на риска от наводнения инициира законодателни промени за създаването му.

По думите на министъра, този орган ще бъде на високо национално ниво, затова ще е независим и няма да е под шапката на никое министерство.

Ивелина Василева каза още, че идеята е този орган да е Държавната агенция по метеорологичен и технически надзор, защото е държавна. Тя ще може да упражнява контрол върху всички собственици и оператори – както общините като собственици на малките и микроязовирите, така и държавните предприятия, които контролират и оперират по-големите съоръжения, в това число ВиК дружества, "Напоителни системи", "Язовири и каскади".

Министърът припомни, че територията на страната има близо 2 800 язовира и подчерта, че всички те трябва да бъдат контролирани. "Идеята е този контролен орган да бъде натоварен с ангажимента освен да упражнява контрол, да излиза с ясни указания и предписания, чието изпълнение да бъде проследявано и в случай, че не бъдат изпълнени тези предписания да бъдат налагани административни мерки на собствениците и операторите."

Според нея, този единен национален орган ще гарантира във всеки един момент да е известно какво е състоянието, ако е необходимо да се предприемат мерки, съгласно предписанията на контролния орган. Те ще бъдат извършвани от собствениците и операторите на съоръженията и ще са контролирани и санкционирани, ако не се вземат мерки.

Друга работна група – с представители на Министерство на околната среда и водите (МОСВ), Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), Министерството на земеделието и храните (МЗХ), Министерството на енергетиката и Министерството на вътрешните работи (МВР), както и експерти от "Напоителни системи" и от "Язовири и каскади", ще има ангажимент да излиза с експертни становища, с препоръки към областните комисии, които действат по места, с ясни указания как да се процедира за поддържането на проводимостта на речните руска и на хидротехническите съоръжения, каза още Василева.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 06 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив