19 Март 2024, 07:49 Днес (0) | Вчера (10)

До края на седмицата трябва да тръгне пръстовата идентификация в 20-те най-големи болници

10 Август 2016 18:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: kalin
A+ A-
Последна редакция: 10 август 2016, 17:49
Под лиценза на creativecommons

От миналата седмица вече тече и двумесечният срок, в който болниците трябва да се приведат в техническа готовност за ползване на системата

До края на настоящата седмица в 20-те болници в България, отчели най-много пациенти през 2015 г., трябва да заработи регистрационната система за здравноосигурителни събития, или т.нар. пръстов идентификатор. Сред тях са "Пирогов", "Александровска", ВМА, "Токуда" и Окръжна в София, "Св. Марина" и "Св. Анна" във Варна, "Св. Георги" и "Каспела" в Пловдив и областните болници на Бургас, Русе, Плевен, Пловдив, Хасково, Шумен и др. 

Това уточниха от пресцентъра на Националната здравноосигурителна каса, след като установихме, че системата все още не работи в големите столични болници, нито са доставени машинките за биометрични данни.

В края на юли касата съобщи, че са избрани пилотните 20 болници за въвеждане на системата и имплементирането й там започва, а на 25 юли са направени финалните тестове на софтуера в самата каса. Функционалностите му покриват всички договорни партньори на НЗОК, отбелязаха от институцията.

От миналата седмица вече тече и двумесечният срок, в който болниците трябва да се приведат в техническа готовност за ползване на системата. От 1 октомври тя става задължителна за всички болници в страната, които работят със здравната каса, но за пилотните 20 сроковете са ускорени, поясниха от пресцентъра. Въвеждането й занапред ще е условие за заплащане на осъществените от болниците медицински дейности от здравната каса.

Първоначално от НЗОК обявиха, че започват тестове на устройствата в пет болници, които се различават от 20-те в пилотния проект - столичните "Света Анна" (Окръжна), Първа многопрофилна болница, Акушеро-гинекологичната "Света София", Специализираната болница за активно лечение по онкология и многопрофилната болница в Русе. Към тях се присъединиха доброволно и още три частни.

Тези лечебни заведения са се включили доброволно в изпробването на сиситемата преди реалните срокове, за да помогнат за изчистването на софтуерни проблеми, но всъщност и за тях важи задължението от 1 октомври, поясниха от пресцентъра. Тестовото прилагане на пръстовия идентификатор там до момента не показва проблеми, коментираха от НЗОК. 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7956
GBP 2.4796 2.4887 2.2899
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив