29 Март 2024, 17:39 Днес (12) | Вчера (11)

Досегашните търговски представители към посолствата ни в чужбина стават икономически съветници

19 Ноември 2003 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Министерство на икономиката реформира службите за търговско-икономически връзки

Икономически съветници към посланиците ни в чужбина ще отстояват икономическите интереси на страната ни. Реформата в службите за търговско-икономически връзки на Министерство на икономиката е част от цялостната политика за подобряване бизнес средата у нас, привличане на нови инвеститори, стимулиране на износа и подобряване на търговските и производствените контакти.
Трансформирането на досегашните търговски представители в икономически съветници се извършва с приемането на новия устройствен правилник на МИ.
"Три са основните функции, които ще изпълняват съветниците - заяви на пресконференция днес вицепремиерът и министър на икономиката Лидия Шулева: информационни - създават и актуализират база данни за страната, в която се намират; защита на икономическите интереси, като проучват условията и подпомагат осъществяването на търговски и бизнес контакти между български и чужди фирми и организационни, свързани с подпомагане на българското участие на икономически форуми."
"Министерство на външните работи напълно подкрепя тази реформа - заяви зам.-министърът на външните работи Иван Петков. Това отговаря на нашата идея за засилена икономическа ориентация на външната ни политика.Смятам, че по този начин ще пренесем добрата координация между двете ведомства и върху работата на посолствата."
На този етап са отзовани търговските представители от Индонезия, Нигерия, Кувейт, Виетнам, ЮАР, Мароко, Ливан, Израел, Финландия, Норвегия, както и от тези европейски страни, които са имали повече представители: Англия, Германия, Италия и Гърция.
Предстои да се направи преглед кои страни представляват интерес за нас по отношение на инвестициите и тогава ще стане окончателно ясно кога и къде ще бъдат назначени специалисти по привличане на инвеститорите към съответните посолства.

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 29 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8091
GBP 2.4796 2.4887 2.2872
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив