21 Май 2024, 13:00 Днес (4) | Вчера (11)

Държавата е ощетена с около 5 млн. лева от продажбата на акцизни стоки без бандероли

20 Август 2004 15:02 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Данъчните инспектори от "Оперативен контрол" в страната са съставили над 500 акта за нарушения на акцизните режими от началото на годината до края на юни. В резултат от работата им са иззети над 40 000 кутии цигари без бандерол, такива с фалшиви бандероли и тютюневи издалия, предназначени за продажба само в безмитните магазини. Конфискувани са и над 30 000 бутилки спиртни напитки без бандероли.

Не съществува надеждна методика за оценка на потенциалните загуби от продажбите на акцизни стоки с фалшиви или без бандероли, съобщи Агенция "Фокус". Би могло да се допусне, че тези продажби ощетяват хазната с поне 5 млн. лв. годишно. Глобата или имуществената санкция за продажба на акцизни стоки, облепени с фалшиви бандероли или без бандероли е двойния размер на невнесения акциз, но не по-малко от 2000 лв. при първо нарушение и 5000 лв. при повторно. Общата стойност на наложените глоби е близо 1 млн. лв. Според представителите на Главна данъчна дирекция има множество известни пунктове в страната за продажба на акцизни стоки без бандерол или с фалшив такъв, където са правени множество проверки на данъчни инспектори от “Оперативен контрол”и са им съставени множество актове, но въпреки това те продължават да извършват търговска дейност. Причините за това предлагане са, че докато българският потребители търси по-евтиния, а не оригиналния продукт, ще има стоки без бандероли в търговската мрежа. В повечето случай цигарите са произведени в Кипър от нискокачествен тютюн.
Използват се добре познатите техники на продажба на произведени в страната нелегално спиртни напитки от известни чуждестранни марки – Marlboro, Parliament, Rothmans и Lucky Strike, както и известните алкохолни марки като Finalndia. От Главна данъчна дирекция съобщиха, че са ставали свидетели как в гаражи се произвеждат водка и уиски от най-престижните западни марки, които в последствие се пласират в търговската мрежа на цени близки до тези на официалните вносители. Продажбата на алкохол без бандерол не само е данъчно нарушение, но представлява заплаха за здравето на потребителите. При проверка на ГДД в гараж в кв. Бояна е установено производството на водка Finlandia доближаваща се много до оригиналния продукт като вкусови качества, но при проверка от ХЕИ е установено, че вътре е имало солидно количество урина. Градовете, където се предлагат най-много акцизни стоки без бандероли или с фалшив бандерол са София, и през летния сезон Варна и Бургас.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 20 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8036
GBP 2.4796 2.4887 2.2825
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив