04 Май 2024, 07:40 Днес (0) | Вчера (0)

Държавата ще бори безработицата и с "Виртуална служба за заетост"

09 Октомври 2013 17:53 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 9 октомври 2013, 16:17
Под лиценза на creativecommons

Финансирането на дейностите и мерките в Актуализираната стратегия ще бъде осигурено със средства от държавния бюджет

Правителството прие актуализирана стратегия по заетостта на България за периода 2013-2020 г, съобщи правителствената пресслужлба. В края на миналата седмица документът беше одобрен от Националния съвет за тристранно сътрудничество, но днес Министерският съвет го гласува на редовното си заседание.

"Визията на стратегията е да бъдат осигурени условия и възможности за подобряване качеството на работната сила и за повишаване на заетостта в икономиката с интелигентен, устойчив и приобщаващ растеж с цел повишаване на стандарта на живот и насърчаване на социалното включване", уточняват от правителствената пресслужба.

В съобщението пише още, че в средносрочна перспектива (до 2015 г.) политиката ще бъде насочена към повишаване на заетостта за компенсиране на намалението по време на кризата и ограничаване на безработицата чрез разкриването на нови работни места и подобряване на услугите по заетостта. "В дългосрочна перспектива ще се цели съществено повишаване на инвестирането в човешкия капитал, осигуряване на значително по-висока и устойчива производителна заетост и интегриране на най-широк кръг от лица на пазара на труда", решил е още кабинетът.

В стратегията са определени три основни направления на действие и съответните задачи по тях. Първото е повишаване на качеството на работната сила според изискванията на работните места и за повишаване на производителността на труда. "Сред основните задачи в това направление са подобряване на достъпа до образование и обучение на лицата в трудоспособна възраст, превенция на отпадането от училище и реализирането на мерки, осигуряващи "втори шанс" за включване в образование и обучение, оптимизиране на държавните образователни изисквания за учебното съдържание и на учебните програми с цел придобиване на базови компетентности, необходими за успешната реализация на пазара на труда, развиване на националната системата за проучване и прогнозиране на потребностите от работна сила и др.", изреждат от правителствената пресслужба.

Второто направление е повишаване на предлагането на работна сила. В стратегията се посочва, че предвидените мерки са подобряване на услугите за безработните младежи чрез консултации и подкрепа относно тяхното образование и подобряване на перспективите за работа в процеса на преход от училище към заетост, изготвяне на индивидуални планове за развитие, създаване на "Виртуална служба за заетост" с цел извършване на online регистрация, информиране и консултиране, прилагане на услуги и мерки, съобразени с индивидуалните потребности и спазване на принципа за баланс между права, задължения и предоставяни услуги за активиране на неактивните лица и безработните от уязвимите групи и др.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив