06 Май 2024, 10:48 Днес (0) | Вчера (1)

Държавните болници в Кипър стават автономни

11 Септември 2014 11:20 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 11 септември 2014, 11:22
Под лиценза на creativecommons

Реформата в здравеопазването в Кипър и въвеждането на новата здравноосигурителна система /т. нар. Общ здравен план/ е част от условията в споразумението между правителството на Кипър и тройката международни кредитори за отпускането на спасителния заем от 10 млрд. евро

Радикални промени в статута на държавните болници и даването им на автономност, както и регламентиране на ролята и отговорностите на осигурителната организация в здравеопазването предвиждат двата ключови законопроекта за реформа на здравната система в Кипър, които правителството прие на заседанието си в сряда.

От днес Министерството на здравеопазването започва широк обществен диалог със синдикатите и другите заинтересовани страни по новото здравно законодателство, за да бъде то напълно готово през октомври и одобрено от парламента до края на ноември, съгласно договореностите с тройката международни кредитори. 

Реформата в здравеопазването в Кипър и въвеждането на новата здравноосигурителна система /т. нар. Общ здравен план/ е част от условията в споразумението между правителството на Кипър и тройката международни кредитори за отпускането на спасителния заем от 10 млрд. евро. Двата законопроекта въвеждат основните принципи на новата здравна система и с тях се правят решителни стъпки към ускоряване на реформата, обяви здравният министър Филипос Патсалис. 

Многопрофилните държавни областни болници в Никозия, Ларнака, Лимасол, Фамагуста и Пафос, както и болница "Архиепископ Макариос Трети” в Никозия получават статут на автономни публични органи, регламентира единият законопроект. Те ще имат отговорността да управляват самостоятелно и независимо своите приходи и разходи, като ще представят годишни бюджети на кабинета за одобрение. 

През първите три години от реформата техните бюджети ще бъдат покривани от публични средства. Тези болници ще управляват другите градски и селски лечебни заведения и медицински центрове в техните райони. Те ще се ръководят от съвети на директорите с участието на представители на правителството, които ще бъдат с 5-годишен мандат. 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив