20 Април 2024, 17:52 Днес (0) | Вчера (10)

Държавните служители ще плащат част от осигуровките си

01 Октомври 2003 в-к "Пари" по статията работи:
A+ A-

Държавните служители ще плащат част от осигуровките си сами, това гласят приетите на второ четене от парламента промени в Закона за държавния служител. Привилегията осигуровките да се плащат изцяло от държавата отпадна по предложение на синята депутатка Росица Тоткова. Тъй като четенето на законопроекта все още продължава, не е ясно дали поправката ще влезе в сила заедно със закона или от 1 януари 2004 г.
До момента държавният бюджет поемаше изцяло осигурителните вноски на заетите в бюджетната сфера, докато останалите заплащаха по 25% от общата осигурителна вноска от собствения си джоб. Сега с поправката в закона и държавните служители ще имат личен принос в осигурителната система, като плащат тези 25% както всички останали.
Приетите през 2000 г. промени в Кодекса за задължително обществено осигуряване /КЗОО/ доведоха до създаването на т. нар. привилегировани групи, които се осигуряват за сметка на държавния бюджет без личен принос в осигурителната система. С направените през 2002 г. нови промени пък към групата на държавните служители се прибави друга значителна група осигурявани лица - кадровите военнослужещи по Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, на държавните служители - офицери, сержанти, граждански лица по Закона за МВР и по Закона за изпълнение на наказанията, както и съдиите, прокурорите, следователите, съдия-изпълнителите, съдиите по вписванията и съдебните служители. Всички те бяха освободени от лични осигурителни вноски - нещо, което правят всички останали граждани, работещи по някакви договорни отношения. Изключвайки, разбира се, самонаетите, които се осигуряват изцяло за своя сметка.
Всъщност въпросът за държавните служители и техните осигурителни вноски беше поставен още при четенето на промените в сега действащия Кодекс за социално осигуряване /КСО/ в Комисията по труда и социалната политика. Тогава пак депутатката Росица Тоткова изрази становище, че със създаването на т. нар. привилегировани групи се нарушава принципът на равнопоставеност на осигурените лица.
За тази и следващата година осигурителната вноска между наетите лица и работодателите се разпределя в съотношение 25:75. При осигурителна вноска от 36.7% осигуреното лице плаща като лично осигуряване 9.17% от своята заплата. Това се прави с цел да се увеличи неговата ангажираност към осигурителната система. Ето защо трябва да се търси доверие в самата осигурителна система и хората да виждат в нея справедливост дори и в солидарността, защото освобождаването на една част от хората дава възможност за лобистки натиск върху законодателния орган за включването на нови групи в тази т. нар. привилегирована група от български граждани, коментира тогава Тоткова. Това от своя страна води до натоварване на останалите граждани, защото техните лични осигурителни вноски се правят всъщност за сметка на бюджета. А както е известно, бюджетът се събира от хората чрез техните данъци, заяви още Тоткова. Според нея това е крайно несправедливо, тъй като всяка професия има своето значение и място в нашата държава. Не можем да кажем, че едните са по-важни и затова трябва да ги облекчим, като не дават своя осигурителен принос, а за сметка на това да натоварим останалата част, допълни депутатката. Въпреки това обаче предложението й не беше възприето от социалната комисия. Нейните мотиви и аргументи не бяха приети впоследствие и в пленарната зала при второто четене на поправките в КСО.
Статистиката показва, че промяната касае около 14 000 държавни служители. За съдебната система става въпрос за около 9 млн. лв., показват данните от бюджета на Република България. За съжаление обаче няма данни нито за МВР, нито за Министерството на отбраната какви са разходите за заплати. Вероятно това се дължи на факта, че тези ведомства са все пак специални и там има известна конфиденциалност на информацията по отношение броя на служителите вътре в системите.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив