28 Март 2024, 19:55 Днес (11) | Вчера (12)

ЕК представя нови мерки за прозрачност в данъчното облагане

18 Март 2015 17:28 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 18 март 2015, 16:00
Под лиценза на creativecommons

Идеята е да има автоматичен обмен на информация между страните-членки

Европейската комисия представи пакет от мерки за прозрачност в данъчното облагане като част от амбициозната си програма за борба с избягването на данъци от предприятия и с вредната данъчна конкуренция в ЕС. Основен елемент на този пакет от мерки за прозрачност в данъчното облагане е предложение за въвеждане на автоматичен обмен на информация между страните-членки във връзка с техните данъчни становища.

Смята се, че избягването на данъци от предприятия лишава бюджетите на страните от ЕС от милиарди евро годишно. То също така подкопава справедливото поделяне на бремето ежду данъкоплатците и лоялната конкуренция между предприятията. Компаниите разчитат на

сложността на данъчните правила и на липсата на сътрудничество между страните членки, за да прехвърлят печалби и да свеждат до минимум данъците, които плащат. Затова повишаването на прозрачността и сътрудничеството е изключително важно в борбата срещу агресивното данъчно планиране и неправомерните данъчни практики.

Днешният пакет от мерки за прозрачност в данъчното облагане има за цел да гарантира, че страните членки разполагат с нужната информация, за да защитават данъчната си основа и да вземат ефективни мерки срещу компании, които се опитват да избегнат плащането на дължимите данъци.

Занапред от страните-членки ще се изисква автоматично да обменят информация за данъчните си становища. Комисията предлага да бъде определен строг график: на всеки три месеца националните данъчни органи ще трябва да изпращат кратък доклад до всички страни членки относно всички трансгранични данъчни становища, които са издали. След това страните членки ще могат да поискат по-подробна информация във връзка с конкретно становище.

Законодателните предложения ще бъдат представени на Европейския парламент за консултация и на Съвета за приемане. Страните членки трябва да се споразумеят относно предложението за данъчните становища до края на 2015 г., така че то да може да влезе в сила на 1 януари 2016 г. Като се има предвид, че през декември 2014 г. Европейският съвет призова Комисията да направи това предложение, следва да се очаква пълна политическа  ангажираност за навременно постигане на споразумение.  

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив