29 Март 2024, 07:26 Днес (0) | Вчера (11)

ЕП подкрепя България и Румъния да влязат в Шенгенската зона най-скоро

11 Декември 2018 15:14 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 11 декември 2018, 17:42

Окончателното решение е на Съвета на министрите, където все още има държави "против"

Eвропейските депутати гласуваха резолюция за пълното приемане на България и Румъния в Шенген. Документът, който няма законодателен характер, беше приет с 514 гласа "за", 107 "против" и 38 "въздържал се", предаде БНР. Евродепутатите подчертават, че подход в две стъпки - първо премахване на проверките на вътрешните морски и въздушни граници и после на проверките на сухопътните, би довел до редица рискове, както и би могъл да окаже отрицателно въздействие върху бъдещото разширяване на Шенгенското пространство.

Отлагането на пълното присъединяване на България и Румъния към Шенген има негативни последици не само за двете страни, но и за Европейския съюз като цяло, заявяват евродепутатите. Те подчертават, че запазването на вътрешния граничен контрол или повторното му въвеждане подкопава доверието на гражданите в европейските институции и интеграцията. Той също има отрицателно икономическо въздействие върху вътрешния пазар на ЕС и износа и вноса от и за България и Румъния, изтъкват евродепутатите. Те подчертават, че разширяването не трябва да се влияе негативно заради липсата на напредък в други политики на ЕС като политиката за убежище и миграция.

Дебатите по темата бяха вчера, като нито един от изказалите се не оспори, че двете страни напълно покриват критериите за целта.

Еврокомисарят по образованието, културата, младежта и спорта Тибор Наврачич също заяви, че България и Румъния са готови за пространството за свободно движение, но припомни, че окончателната дума е на Съвета, който трябва да гласува единодушно за приемането им: "Нашата позиция е, че Съветът трябва незабавно да отвори Шенгенското пространство за България и Румъния. Все пак той трябва да вземе окончателното решение, а знаем, че за него е необходимо единодушие. Европейската комисия няма официална роля в този процес", каза той.

Подкрепа за присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство по време на снощния дебат декларираха и от Европейската народна партия, от групата на социалистите и демократите, европейските консерватори и от представителите на либералите.

За цялостно приемане на България и Румъния в Шенген настоя евродепутатът от Партията на европейските социалисти и лидер на ПЕС Сергей Станишев.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив