20 Април 2024, 00:05 Днес (0) | Вчера (10)

ЕП прие основните условия за преговорите за Брекзит

05 Април 2017 17:30 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 5 април 2017, 17:01

Разговори за споразумение за свободна търговия може да има едва след след напускането на Великобритания на ЕС, заяви Мишел Барние

Европейският парламент (ЕП) прие резолюция, с която определи основните условия за одобряване на споразумението за брекзит. Документът беше одобрен с 516 гласа "за” срещу 133 "против” и 50 – "въздържал се” по време на днешното заседание в Страсбург, предаде бТВ.

Евродепутатите се обединиха около предложението, което председателят на Европейския съвет Доналд Туск за преговори на два етапа. Те ще се водят последователно, а не паралелно, както поиска Лондон.

"Великобритания трябва да престане да иска незабавни паралелни разговори с Европейския съюз за споразумение за свободна търговия за периода след брекзита”, заяви преговарящият по преговорите за напускането на Великобритания на ЕС Мишел Барние. По думите му първо трябва да се договорят за условията за "развода” и чак след него да се уточняват бъдещите отношения между Обединеното кралство и Евросъюза.

Споразумението категорично се противопоставя на евентуални икономически взаимоотношения между двете страни, основани на откъслечни или секторни разпоредби, и подчертава неделимостта на свободата на движение на стоки, капитали, услуги и хора.

Ако Великобритания започне преговори за търговия с други страни, преди да напусне ЕС, това би било нарушаване на европейското право, посочва още резолюцията. Същото важи и за двустранни преговори между Острова и отделни държави от Евросъюза по споразумението за оттегляне или бъдещите отношения между Брюксел и Лондон.

"Последните терористични атентати показват ясно, че европейските страни трябва да продължат да поддържат тясно сътрудничество една с друга”, подчерта председателят на ЕП Антонио Таяни. По думите му днешният вот в Европарламента е решаващ за крайния изход от преговорите за оттеглянето на Обединеното кралство от ЕС и бъдещите отношения между тях.

Евродепутатите призоваха още за осигуряване на справедливо и равноправно отношение към гражданите на ЕС, живеещи във Великобритания, както и към британските граждани, пребиваващи в ЕС. Те припомниха и че Обединеното кралство продължава да бъде държава членка на ЕС до официалното си напускане, като това не отменя неговите права и задължения.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив