19 Април 2024, 16:43 Днес (10) | Вчера (11)

ЕС готви стратегия за зелени финанси

09 Март 2018 17:10 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 9 март 2018, 16:29

Засилва се присъствието на зелените финанси в банкирането на дребно

Европейската комисия представи нова, широкообхватна стратегия за засилване на ролята на устойчивото финансиране за намаляване на емисиите в блока, съобщи GreenTech.bg.

Дългоочакваният "План за действие за устойчиво финансиране" определя пътна карта, която трябва да помогне на ЕС да стимулира допълнителните инвестиции от 180 млрд. евро – толкова, колкото, според оценките на ЕС, са допълнително необходими всяка година, за да смогне ЕС да постигне целта си намаляване на емисиите на парникови газове с 40% до 2030 г.

Планът включва много от предложенията, направени от Експертната група на високо равнище (ЕГВР), назначена от Комисията миналата година, за да помогне за оформянето на стратегията на ЕС.

По-специално в това се включва обща класификационна система за определяне на устойчиви инвестиции. Тази таксономия ще бъде използвана и за разработване на система за етикетиране на устойчиви финансови продукти, като например зелени облигации. Това би трябвало да улесни инвеститорите в идентифицирането на инвестиции в съответствие със "зелени" или "нисковъглеродни" критерии. Стратегията ще се стреми също така да засили присъствието на зелените финанси в банкирането на дребно.

Пазарните анализатори оцениха като противоречиво това, че ЕК сигнализира желанието си да "успокои" капиталовите изисквания за банките, които се занимават с устойчиви инвестиции, "когато това е оправдано от гледна точка на риска".

"Преминаването към по-екологична и по-устойчива икономика е полезно за създаването на работни места, полезно за хората и полезно за планетата", заяви в изявление първият вицепрезидент на Комисията Франс Тимерманс. "Днес ние гарантираме, че финансовата система ще работи за постигането на тази цел. Нашите предложения ще позволят на инвеститорите и отделните граждани да направят положителен избор, така че парите им да се използват по-отговорно и да подкрепят устойчивостта".

Планът за действие се разглежда като ключов инструмент за пренасочване на икономиката на ЕС към по-устойчива основа.

Въпреки че зелените финансови инструменти като например зелени облигации бележт растеж през последните години, природозащитниците настояват, че това не е достатъчно, за да се постигне нивото на намаляване на емисиите, необходимо съгласно Парижкото споразумение.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив