29 Март 2024, 09:37 Днес (1) | Вчера (11)

ЕС и САЩ засилват санкциите срещу Русия заради украинската криза

17 Юли 2014 16:48 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 17 юли 2014, 12:23
Под лиценза на creativecommons

Засилва се международният натиск над Русия да прекрати подкрепата си за украинските сепаратисти и да помогне за намирането на мирно решение в страната

За целта и Брюксел, и Вашингтон обявиха допълнителни икономически санкции срещу Москва. Същевременно Владимир Путин предупреди да не се прехвърля вината за украинската криза върху Русия.

ЕС и САЩ засилват санкциите срещу Русия заради ролята ѝ в украинската криза. Новите санкции на ЕС ще засегнат субекти, включително руски, които са обвинени, че подкрепят материално и финансово действията, заплашващи суверенитета на Украйна. Списъкът с тях ще бъде определен до края на юли.

Лидерите на страните от Европейския съюз са поискали от Европейската комисия да преразгледа и да преустанови редица програми за сътрудничество с Русия, както и трансграничното сътрудничество и програми за гражданското общество.

На среща на върха в Брюксел европейските представители решиха и да се замразят програми на Европейската банка за инвестиции и на Европейската банка за възстановяване и развитие в Русия.

"За съжаление, няма голямо развитие от посещението на г-н Петро Порошенко на последната ни среща на върха досега и нашите очаквания за примирие не се сбъднаха. Заложниците не са освободени, не е възстановен контролът по границата, контактната група не работи. Затова ние приемаме нови санкции, защото смятаме, че руският принос за въдворяване на мир в Украйна не е достатъчен", заяви канцлерът на Германия Меркел.

Досега ЕС бе забранил издаването на визи и бе замразил авоарите на 70 руски и украински лица. Същевременно европейските ръководители решиха да вдигнат наложеното ембарго върху износа към Украйна на оборудване за защита, като каски и бронирани жилетки. Засилването на санкциите на ЕС бе обявено минути след като САЩ обяви новите мерки, които предприема срещу Русия и по-конкретно срещу руския енергиен гигант "Роснефт".

В списъка със санкции на САЩ вече влизат и заместник-председателят на руската Държавна дума Сергей Неверов, асистентът на руския президент Игор Щеголев и министърът по въпросите на Крим Олег Севелев, предаде РИА Новости.

В списъка са включени и председателите на няколко руски завода, сред които "Ижмаш", "Базалт" и "Уралвагонзавода". Обект на санкции са и руският газов гигант "Газпром" и сепаратистките власти в Донецк, според комюнике, публикувано от американското финансово ведомство.

Вашингтон смята, че Москва не е предприела никакви действия за успокояване на ситуацията в Украйна, заяви американският президент Барак Обама в изявление по повод кризата в Украйна.

"Заедно с нашите съюзници, с които сме в тясна координация в последните няколко дни и седмици, неведнъж дадохме да се разбере, че Русия трябва да спре притока на оръжия и бойци през границата в Украйна, че Русия трябва да призове сепаратистите да освободят заложниците и да подкрепи прекратяването на огъня. Ние искаме да видим конкретни действия, а не само на думи да слушаме, че Русия иска да сложи край на това. Досега Москва не е предприела конкретни стъпки към това", казва Обама. Държавният глава допълни, че санкциите срещу Русия показват, че действията срещу Украйна имат своите последствия.

Междувременно Интерфакс съобщава, че в Москва планират да предприемат стъпки в отговор на новите санкции на САЩ срещу Кремъл. Руският президент Владимир Путин пък заяви, че санкциите ще доведат до застой в руско-американските отношения.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив