18 Април 2024, 06:23 Днес (0) | Вчера (11)

ЕС слага преграда за придобиване на компании от фирми, субсидирани от други държави

13 Януари 2023 13:14 ИНСМАРКЕТ по статията работи: kalin
A+ A-
Последна редакция: 13 януари 2023, 13:30

Нов регламент за защита на икономиката на Европейския съюз срещу изкривявания на пазара, причинени от отпусканите субсидии на компании от страна на държави извън Европа, най-вече Китай, влезе в сила в четвъртък, предаде ДПА, като се позова на съобщение на сайта на Европейската комисия.

Регламентът има за цел да гарантира, че "всички компании, които правят бизнес в ЕС, имат равен старт", посочи в специално изявление еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер.

По силата на новите правила придобиването на европейски компании от субсидирани от държавата фирми от страни извън Европа може да бъде забранено при определени условия. В центъра на казуса е сериозната държавната подкрепа за бизнеса в Китай, който от десетилетия упражнява строг контрол върху местните компании.

Според новите правила в бъдеще всяко голямо придобиване и сливане ще бива одобрено, едва след като компаниите докажат, че не са получавали субсидии на стойност повече от 50 милиона евро през последните години.

В обсега на новата регулация попадат всички компании в ЕС, чийто оборот надхвърля 500 милиона евро.

Освен това компаниите, подкрепяни с държавни средства, могат да бъдат изключени от обществените поръчки в ЕС. При кандидатстването за такива поръчки всички субсидии, надхвърлящи 250 милиона евро, ще трябва да бъдат декларирани.

Европейската комисия си запазва и правото по своя собствена инициатива да разследва придобивания и сливания под така определените прагове.

На компаниите, които не се съобразят с новите правила, могат да бъдат налагани глоби в размер до 10 на сто от годишния им оборот.

Регламентът беше предложен от Еврокомисията през май 2021 г. и одобрен от Европейския парламент и Съвета през юни 2022 г. - рекордно кратък срок, се отбелязва в съобщението.

Той се прилага за всички икономически дейности в ЕС и обхваща:

  • концентрациите (сливания и придобивания),
  • процедурите за възлагане на обществени поръчки,
  • всички други пазарни ситуации.

Регламентът се състои от три вида мерки, които ще се прилагат от Еврокомисията:

  1. Задължение за дружествата да уведомяват Комисията за концентрации, включващи финансова помощ от правителство на държава извън ЕС, при които придобитото дружество, една от сливащите се страни или съвместното предприятие генерира оборот в ЕС от най-малко 500 милиона евро и чуждестранната финансова помощ е най-малко 50 милиона евро;
  2. Задължение за дружествата да уведомяват Комисията при участие в процедури за възлагане на обществени поръчки, при които прогнозната стойност на поръчката е най-малко 250 милиона евро и чуждестранната финансова помощ е най-малко 4 милиона евро на държава извън ЕС. Комисията може да забрани при такива процедури да бъдат възложени обществени поръчки на дружества, които се ползват от нарушаващи конкуренцията субсидии.
  3. При всички други пазарни ситуации Комисията може да започне разследвания по собствена инициатива (ex officio), ако подозира, че са намесени чуждестранни субсидии, нарушаващи конкуренцията. Това включва възможността да се изискват ad hoc уведомления процедури за възлагане на обществени поръчки и за по-малки концентрации.

 

Регламентът ще започне да се прилага след шест месеца, считано от 12 юли 2023 г. От тази дата, Комисията ще може да започва разследвания ex officio. На 12 октомври 2023 г. ще влезе в сила задължението дружествата да подават уведомление.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 17 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8387
GBP 2.4796 2.4887 2.2891
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив