23 Април 2024, 11:11 Днес (2) | Вчера (13)

ЕС следи банковия сектор в Южна Европа заради незаконна държавна помощ

07 Април 2015 13:11 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 7 април 2015, 11:58
Под лиценза на creativecommons

Европейският съюз (ЕС) събира доказателства, за да реши дали Гърция, Португалия, Испания и Италия трябва да бъдат обект за разследване заради банковите си сектори

Правителствата на четирите страни са подкрепяли банки, подкрепили капитала си с активи, смятани за нискокачествени в останалата част от еврозоната, писа в. "Файненшъл таймс".

Става дума за т.нар. отсрочени данъчни активи, които се приемат като основен капитал в четирите южноевропейски страни, но не са считани за първокласни активи според Европейската централна банка (ЕЦБ).

Европейската комисия (ЕК) е изискала необходимата информация по казуса от националните правителствата и решението дали случаят заслужава да бъде разследван, предстои да бъде взето. Запознати с процеса заявяват, че в момента "се води разговор" между националните власти и органите, отговорни за лоялната конкуренция в Брюксел.

Регулаторните органи са особено притеснени относно ситуацията в Гърция. Според информация на Атина, отсрочените данъчни активи общо съставляват от 30 до 40% от най-важния капитал на най-големите банки в страната.

Ако Брюксел реши да разследва в дълбочина практиката правителствата да гарантират подобни активи, това би изправило пред сериозна трудност банковата система в региона, която все още бавно се възстановява от дълговата криза в еврозоната.

В случай, че правителствата оттеглят подкрепата си за отсрочените данъчни активи, това би могло да отслаби в голяма степен капиталовите буфери на банките, което от своя страна ще увеличи риска от нови трудности за финансовите институции.

Общо четирите страни притежават такива активи на стойност 40 милиарда евро, според данни на ЕЦБ от октомври 2014 г.

Казусът попадна в полезрението на контролните органи в Брюксел заради подозрения, че подобни схеми могат да се сметнат за противозаконна държавна помощ.

В последно време ЕЦБ прави сериозни опити да овладее практиката националните правителства да интерпретират различно правилата за капитала на банките.

Правителствата на Гърция, Испания, Португалия и Италия отказват да коментират казуса.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив