27 Април 2024, 20:01 Днес (0) | Вчера (11)

Еврокомисията подготвя план срещу газовата зависимост на Югоизточна Европа

05 Май 2015 15:10 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 5 май 2015, 14:09
Под лиценза на creativecommons

Европейската комисия препоръча държавите от Югоизточна Европа да насочат усилията си към развитието на инфраструктурата за пренос и терминалите за втечнен газ, за да се избегнат сривове и да се подобри енергийната сигурност

Държавите от Югоизточна Европа са особено зависими в доставките от един-единствен източник и трябва да бъдат свързани, за да не бъдат под натиск, "ако нещо се обърка". Работим по план, който очакваме да представим през юли. Целта е осигуряването на поне три източника на снабдяване за тези държави, това драматично ще промени усещането за сигурност на доставките в региона, заяви заместник-председателят на ЕК Марош Шефчович по време на конференция за енергийната сигурност, организирана от Европейската сметна палата.

Шефчович е препоръчал добрите практики от Северна и Западна Европа да бъдат приложени в Югоизточна Европа. Цените на доставките на втечнен газ спадат, затова подготвяме нова стратегия за повече терминали в ЕС, сътрудничим си по този въпрос със САЩ и Канада, отбеляза Шефчович, цитиран от БТА.

През март проучване, цитирано от специализираното онлайн издание Евроактив, посочи,че след газовата криза през 2009 г. Европа е по-подготвена да се справи с подобно прекъсване на доставките. В ЕС единствено България не би могла да намери алтернативни доставки по време на евентуално спиране на руския газ, който минава през Украйна.

Миналия месец беше обявено, че ЕК ще финансира газовия интерконектор на България с Гърция, а министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви, че България ще поиска 1.4 млрд. евро по плана "Юнкер" за изграждането на няколко енергийни проекта, включително газови връзки със съседни държави.

"Работим усилено по обезпечаването на сигурни енергийни доставки за ЕС, преговаряме с Туркемистан, Азербайджан, Турция. Очакваме до 2020 г. завършването на Южния газов коридор, така каспийският газ ще достигне Европа. Това ще създаде възможност за по-добри цени на европейския газов пазар. Преговаряме и с Алжир как да задълбочим сътрудничеството си, е добавил Шевчович.

По неговите думи свързването на енергийните пазари в ЕС ще даде много повече възможности на потребителите, ще им осигури по-добри цени и по-широк избор.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 26 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2828
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив