07 Октомври 2024, 20:24 Днес (1) | Вчера (0)

Еврокомисията предлага стратегия за справяне с имигрантската криза

13 Май 2015 09:55 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 13 май 2015, 09:16
Под лиценза на creativecommons

Днес Европейската комисия ще приеме т.нар. "Европейски дневен ред за миграцията". В документа ще бъдат представени ключовите принципи и предвидените действия за справяне с имигрантската криза в периода от 2015 г. до 2020 г.

Още преди ескалирането на кризата с имигрантите от Северна Африка и Близкия изток в Средиземноморието, новата комисия на председателя Жан-Клод Юнкер включи темата като един от ключовите си политически приоритети.

"Дневният ред ще предложи амбициозен и цялостен план за по-добро справяне с имиграцията, както в краткосрочен план, така и в бъдеще", посочва Европейската комисия.

Стратегията ще бъде съставена от четири стълба: силна обща политика за предоставяне на убежище, борба срещу трафика на хора и предотвратяване на неправомерна имиграция, управление на външните граници и нова политика за легалната имиграция.

По-рано стана ясно, че еврокомисията обсъжда въвеждането на задължителни квоти за прием на имигранти за всяка държава членка.

Според Wall Street Journal, в проекта за European Agenda for Migration пише, че при определяне на квотите ще се взимат предвид големината на населението, силата на икономиката и нивото на безработица във всяка от страните членки, както и колко бежанци вече са приели.

По повод идеята за механизъм за приемане на бежанци от лагерите Wall Street Journal твърди, че тя предвижда допускането на до 20 000 души годишно. До края на май ще бъде предложена "схема за преселване", подкрепена с 50 млн. евро за периода 2015-2016 г., но до последно ще се води битка кой колко бежанци да приеме. Ако страните от ЕС се съгласят по този начин да настаняват бежанци извън ЕС, същата схема за разпределянето им може да бъде използвана и за преместването на вече допуснатите в Италия, Малта или Гърция. Това няма да важи за Великобритания, Ирландия и Дания, които не са част от европейската система за приемане на бежанци.

Към края на 2015 г. еврокомисията планира да представи схема за "задължително и автоматично задействана система за преразпределяне на очевидно нуждаещите се от международна защита в рамките на ЕС, когато възникне масов наплив".

 Новата система ще включва и започване на работа директно в бежанските лагери в чужбина - предимно тези в Турция и Ливан, събрали общо почти 4 милиона сирийци, с цел определяне на най-нуждаещите се от приютяване и най-квалифицираните да бъдат допуснати законно в ЕС.

Великобритания вече обяви официално, че отказва да подкрепи всяка европейска система за прием на бежанци  на квотен принцип.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 07 Октомври 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7733
GBP 2.4796 2.4887 2.3357
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив